Lifestyle

Najlepša imena za devojčice i njihovo značenje

Jedan od najvećih izazova sa kojim se suočavaju budući roditelji jeste odabir imena za svoje decu. Neki roditelji vole moderna imena i kratka koja mogu biti internacionalna i lako se izgovaraju, dok sa druge strane postoje i oni kojima su draža ona tradicionalnija. Prilikom odabira imena potrebno je obratiti pažnju i na samo značenje, što dodatno komplikuje situaciju.  Mi smo rešili da vam pomognemo i sužimo izbor. Ovo su najlepša imena za devojčice, zajedno sa svojim značenjem.

Slede imena koja se posebno izdvajaju – po svojoj simbolici, senzualnosti, lakoći izgovora, po tome što su internacionalna, ili pak tradicionalna – sigurni smo da ćete za svoju devojčicu uspeti da odaberete ono koje vam se najviše dopada, i koje je najviše u skladu sa vašim željama. smiley

Dunja: Često i popularno ime kod nas, koje ima bogatu simboliku. Reč dunja potiče iz persijskog, a označava zdravlje i lepotu. Osim toga, dunja je prisutna i u grčkoj mitologiji, a simbolizuje sreću,ljubav, plodnost, pamet, lepotu. Lako se izgovara, i aosicira na nežnu žensku prirodu.

Sofija: Sofije je ime koje roditelji takođe često daju svojim devojčicama – u isto vreme je i moderno i tradicionalno, internacionalno je i lako se izgovara. Osim toga, ima vrlo upečatljivo značenje, jer potiče od grčke reči „Sophia“, što znači mudrost. Interesantan je statistički podatak da je Sofija najpopularnije žensko ime u čak 50 zemalja sveta!

Nađa: Vrlo interesantno i zvučno ime, čije se poreklo tumači kao dvojako – slovensko i arapsko. U slovenskoj varijanti se smatra dominantno ruskim imenom, i to skraćenom verzijom imena „Nadežda“, što znači – nada. Pa je Nađa kao ime od milošte, koje takođe simbolizuje nadu. U arapskoj verziji se vezuje za ime „Nadiyya“, što ima značenje – velikodušna, plemenita.

Ana: Ana je definitivno jedno od najpopularnijih svetskih imena, koje je u pravom smislu internacionalno, a pripada grupi imena čije je poreklo biblijsko. Za ovo ime se vezuju dobrota, milosrđe, svetlost, svevremenost. Postoji verovanje koje kaže da se će sve devojčice sa ovim imenom biti posebne, lepe i pametne. Poreklo imena Ana je od imena Hanna, iz starohebrejskog jezika.

Lena: Smatra se da žensko ime Lena ustvari vodi poreklo od grčkog imena Elena, a koje opet potiče od Helena, pa je Lena ustvari moderna verzija svojih preteča. Značenje oovg imena jeste – ona koja je sjajna i blistava. Kod nas se ime Lena povezuje i sa starinskom varijantom – Lenka, ili skraćenom verzijom od – Milena, pa i Jelena.

Zoja: Zoja postaje sve popularnije i češće ime kod nas, a smatra se grčkim imenom koje znači život. Osim toga, ovo ime ima i bogati istoriju – Zoja je bila vizanzijska carica, tj. ćerka Konstantina VIII, koja je živela i vladala u 11. veku.

Teodora: Smatra se ženskom verzijom grčkog imena Teodor, pa je i značenje potpuno isto – theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božiji”. Ubraja se u tradicionalna imena, i to ona koja imaju istorijski značaj – Teodora je takođe bila vizantijska carica, i to u 9. veku. Ovo ime postaje sve popularnije i među današnjim roditeljima.

Simona: Pomalo neobično, ali u poslednje vreme kod nas veoma prisutno žensko ime koje se daje novorođenim devojčicama. Poreklom je iz starohebrejskog jezika, odnosno izvedeno je od muškog ličnog imena Simon ili Simeon, što znači biti poslušan, umiljat.

Anđela: Nežno žensko ime koje potiče od grčke reči „angelos“, a znači anđeo, glasnik, vesnik. Za devojčice sa ovim imenom se veruje da su blagoslovene, i da imaju anđeosku lepotu i dobrotu.

Lea: Lea je ime sa značenjem lavice, po analogiji sa muškim imenom Leo, Leonard. Radi se o reči latinskom porekla. Takođe je u pitanju i biblijsko ime, tj. ime iz Starog zaveta, koje je nosila Jakobova žena.

Dina: Takođe sve popularnije ime među devojčicama. Arapskog je porekla, i ima značenje kao kad se nekom obraćamo od milja. Simbolično se dovodi u vezu i sa dugotrajnom kišom, odnosno plodnošću.

Katarina: Interesantno ime čije značenje nije u potpunosti razjašnjeno. Ono što se zna jeste da potiče iz krčkog jezika od grčkog imena Haikaterine. Najpopularnije je tumačenje po kojem ovo ime znači katarzu, u smislu čistote emocija.

Koje je od ovih imena za devojčice vaš favorit?

Popularna ženska imena koja se smatraju za stara i narodna, a koja uopšte nisu srpska

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Privacy Preference Center

  Kolačići

  Oglasi

  Kolačići oglašivača prikazuju relevantnije oglase.

  Google Adsense, Httpool

  Analitika

  Analitičke podatke koristimo da dobijemo sliku o tome šta posetioce na sajtu zanima.

  Google Analytics, Google Tag Manager

  Other

  Društvene mreže

  Kolačići koje koriste društvene mreže na koje ste ulogovani

  Facebook, Twitter