Magazin

Profa je bio snažniji od Švarcenegera, govorio je 7 jezika i bio najjači Jugosloven

Nema sumnje, Naser el Sonbat zvanično je važio za najjačeg Jugoslovena. Zvali su ga „profesor“ i „veliki Naser“, preko 30 godina bavio se bodibildingom i osvajao najprestižnije nagrade, osim jedne…

Titula Mistera Olimpije oteta mu je od strane sudija.

Bodibildingom je počeo da se bavi 1983. godine. Sin Egipćanina i Srpkinje, iako rođen u Nemačkoj, borio se pod zastavom Jugoslavije, čak i u vreme sankcija.

Najveća nepravda u karijeri nanesena mu je 1997. godine, kad je nazasluženo završio na drugom mestu, iza šampiona iz Engleske Dorijana Jejtsa, nad kojim je dominirao u svakoj mišićnoj grupi i nastupu, osim u donjem delu leđa. Iako je ceo svet znao da je Naser šampion, sudije nisu mislile tako.

Razočaran ovakvom odlukom posle 16 godina takmičenja, rešio je da se penzioniše. Zbog glasnog izražavanja nezadovoljstva postao je persona non grata u svetu bodibildinga, a mnogi smatraju da je upravo činjenica da se bori za Jugoslaviju smetala mnogima.

U toku 16 godina profesionalnog bavljenja bodibildingom, Naser je bio na podijumu u 33 od 66 takmičenja na kojima je učestvovao. Deset puta je učestvovao u finalima na takmičenju Mister Olimpija. Dizao je iz benča 150 kilograma, i to u periodu godine kada nije bilo zvaničnih takmičenja.

Naser je bio jedan od retkih koji se usudio da kritikuje i najveću legendu bodibildinga – Arnolda Švarcenegera.

„Nisam imao idola. Nisam želeo da izgledam kao Arnold. On je imao slabe noge, spištena ramena i ogroman struk. Ja sam analitična osoba. Odmah vam kažem koje su vam mane. Moj „prekidač“ je bio kad su me u teretani upitali da li se takmičim. Nisam se takmičio tada, ali rešio sam da vidim kako mogu da se nosim sa onima koji pokazuju svoje telo na takmičenjima.“

Za Švarcenegera je zatim rekao da on nije osoba na koju bi se ugledao.

„On je bio neko ko je postigao fantastične uspehe, ali ja sam bio na Univerzitetu toliko godina, i ja sam kao osoba mnogo više od bodibildinga. Postoje ljudi kojima se divim, koji su mentalno razvijeni“, govorio je Naser, a preneo Kurir sport.

Naser se od kolega razlikovao po visokom obrazovanju. Na Univerzitetu u Augzburgu stekao je master diplome iz istorije, sociologije i političkih nauka. Osim toga, tečno je govorio čak sedam jezika – srpski, arapski, engleski, francuski, italijanski, španski i nemački.

Naser el Sonbati je prerano napustio ovaj svet. Preminuo je 2013. godine od posledica infekcije bubrega dok je bio na odmoru u Egiptu.

Novosadski zaljubljeni par – svetski šampioni u fitnesu

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

31 Shares
Share via
Copy link