Svet Vesti

Beč je po 3. put najbolji grad za život na svetu

bec

Renomirani britanski časopis „Economist“ proglasio je Beč po treći put najboljim gradom za život, a pored titule grada sa najboljim kvalitetom života u poznatoj Mercer studiji, Beču je sada pripalo i prvo mesto na listi analitičkog odeljenja grupe Economist, Economist Intelligence Unit (EUI).

Prema njihovom istraživanju koje od 2004. godine upoređuje preko 140 velikih gradova širom sveta po pitanju uslova života (Global Liveability Index), austrijska metropola je kao prvi evropski grad ovu lestvicu osvojila 2019. i 2018. godine, zamenivši Melburn nakon sedam godina.

Osim u oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i kulture, Beč se od ostalih gradova u svetu najviše izdvaja po pitanju sigurnosti, stabilnosti i dobre infrastrukture. Slede ga Kopenhagen, Cirih, Kalgari i Vankuver.

Protekle dve godine na pozicioniranje gradova je uticala pandemija koronavirusa sa lockdownima i pravilima socijalnog distanciranja. Ukidanjem mera u većini zemalja ovaj pokazatelj se normalizovao, javlja Eurocomm.

Izvor: 6yka

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

36 Shares
Share via
Copy link