Magazin

TOP 10 najboljih skijaških centara u Evropi

najbolja-skijalista-u-evropi
Foto: Printscreen YT / MrBoed

Ako imate dovoljno novca i osećate strast prema skijanju, onda razmislite o poseti ovim skijaškim centrima.

Na osnovu mišljenja čitalaca “Conde Nast Traveler” po 36. put dodeljene su “Readers’ Choice Awards”, između ostalog, i za najbolje ski centre Evrope.

Objavljena je lista od 20 centara, od kojih je dobar deo raspoređen u Švajcarskoj i Austriji – ove dve zemlje imaju po čak šest odmarališta na listi, s tim što je Švajcarska ipak u prednosti kao zimska prestonica Evrope budući da drži i prvo i drugo mesto.

Pogledajte koja su zimovališta ušla u top 10.

1. Cermat (Švajcarska)

Cermat (Zermatt) u Švajcarskoj, okružen najvišim vrhovima Alpa, našao se na prvom mestu, sa gotovo 360 kilometara staza u četiri ogromna skijaška područja – neke su na nadmorskoj visini od preko 3000 metara, tako da se sneg ovde zadržava i posle zimske sezone. Ovo očaravajuće selo leži u podnožju Materhorna, najpoznatije švajcarske planine, ima najsavremeniji sistem žičara, ali nema automobila – saonice koje vuku konji su preferirani prevoz.

2. Sent Moric (Švajcarska)

Mondensko skijalište, Sent Moric (St. Moritz) važi i za najstarije skijalište na celom svetu, a nadaleko je poznato po čak 322 sunčana dana u toku godine. Elegantno je i ekskluzivno, privlači slavne ličnosti i kraljevske porodice.

3. Insbruk (Austrija)

Ako želite da osvajate vrhove, a da istovremeno imate na raspolaganju dozu urbane energije i kulture, ne tražite dalje od Insbruka (Innsbruck). Više od tri stotine kilometara ski-staza povezano je sa čak 111 žičara, a Insbruk je dva puta bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

4. Verbije (Švajcarska)

Verbije (Verbier) se smatra jednim od najglamuroznijih odmarališta u Alpima, između ostalog i zahvaljujući luksuznoj brvnari Ričarda Bransona. Privlači mladalačku, sportsku klijentelu, a noćni život Verbijea je popularan koliko i njegove staze.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Verbier (@verbier)

5. Val d’Izer (Francuska)

Iako se neki žale zbog gužve i cena u ovom odmaralištu, Val d’Izer ( Val d’Isère) ostaje raj za iskusne skijaše. Ski-centar poznat po najvećem sistemu za veštačko osnežavanje na tlu cele Evrope. Uz 75 žičara, raspolaže i sa 163 ski-staze različite težine, a odlična gastronomska scena i uzbudljiv noćni život čine boravak ovde pravim odmorom u svakom smislu te reči.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Val d’Isère (@valdisere)

6. Kicbil (Austrija)

Na samo dva sata od Minhena, Kicbil (Kitzbuhel), najpopularnije odmaralište u Austriji – ima sve: fensi hotele, živopisni centar grada star 750 godina i sjajne ski staze. Ukupno je 96 ski-staza u Kicbilu, kao i 58 ski-liftova.

7. Bormio Ski (Italija)

Ski centar Bormio nalazi se na nadmorskoj visini od 1225–3010m, a poznat je po stazama s velikim vertikalnim padom koje počinju u oblacima. Mada je poznat prvenstveno kao skijaško mesto, zahvaljujući svojim termalnim izvorima, Bormio vekovima predstavlja turističku atrakciju.

8. Kurševel (Francuska)

Unutar najveće skijaške oblasti na svetu – Tri doline – Kurševel (Courchevel) se ističe po luks hotelima, restoranima okićenim Mišlenovim zvezdicama, ali prvenstveno time što je tako visok da ima dosta snega čak i u aprilu. Raspolaže sa 102 staze i 46 ski-liftova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Courchevel (@courchevel_officiel)

9. Kortina d’Ampeco (Italija)

Kortina d’Ampeco (Cortina d’Ampezzo) bila je domaćin Zimskih olimpijskih igara koje su održane 1956. godine, a ponovo će biti 2026. Najpoznatije skijalište u Italiji udaljeno je tek oko dva sata od Venecije, lako dostupno i raspolaže sa 83 staze i 33 ski-lifta.

10. Zell am See-Kaprun (Austrija)

Ovo slikovito skijaško područje uključuje jedini glečerski skijaški centar u Salcburgu i panoramske poglede na jezero.

Izvor: Nova.rs

Skijalište na kojem uvek ima snega, noćenje je oko 1.300 dinara, a kafa praktično džaba (FOTO)

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link