Srbija

Najbolja izletišta u Srbiji – Gde se uputiti ovog proleća?

Kada bismo morali da izaberemo najbolju sezonu za putovanja, proleće bi sigurno pobedilo. Prijatna klima i bogata priroda čine Srbiju idealnom za putovanja, a jednodnevni izleti u Srbiji su kategorija koja se posebno izdvaja. Da li vidite sebe kako osvajate trim staze severa Srbije ili vam se primamljivije čine etno-sela idealna za opuštanje nakon naporne radne nedelje? Mislili smo na sve vas i u nastavku teksta saznajte koja su to najinteresantnija izletišta u Srbiji. Krenimo zajedno na virtuelne izlete po Srbiji.

Iskusite Srem u Bojčinskoj šumi

Opština Surčin dom je močvarskoj šumi, nekadašnjem skloništu za vojnike i lokalce tokom Prvog svetskog rata. Bojčinska šuma danas nosi titulu prirodnog spomenika u zaštiti države. Od Beograda udaljena svega 45 minuta vožnje, ova šuma idealna je lokacija za sve vas kojima je preko potreban beg od prestoničke buke. Dolazak gradskim prevozom neće vam zadati glavobolje, kako vam je na raspolaganju autobuska linija 605 i, tokom leta, brodić koji vas vozi od Bloka 45 do naselja Progar.

Aktivnosti za ljubitelje prirode

Tamo će vas dočekati skoro 200 biljnih vrsta koje ćete najbolje istražiti ako se uputite ka dobro uređenim trim stazama. Ove staze povešće vas na 2km dugačku šetnju kroz šumu bogatu hrastom, lipom, topolom, mirisnom zovom i divljom ružom. Na tom putu očekuje vas i 16 prepreka ukoliko ste spremni da testirate svoju spretnost!

Posebnu čar Bojčinskoj šumi daje konjički klub Bojčin, na čijoj se ergeli nalaze s velikom ljubavlju gajeni lipicaneri. U njihovom društvu možete da uživate tokom vožnje fijakerom, koja vas vodi dublje u šumu, ali se možete oprobati i u jahanju. Ukoliko do sada niste imali iskustav, budite bez brige! Škola jahanja može vas naučiti nizu disciplina i tehnika jahačkog sporta, ali i pomoći vam da se oslobodite straha od konja. Posebno nas raduje informacija da je na raspolaganju i sportsko-rekreativo jahanje osoba sa invaliditetom. Konjički klub za najmlađe posetioce priprema niz aktivnosti tokom cele godine.

Svoj aktivan izlet završite posetom restoranu Bojčinska koleba uz najbolje specijalitete od mangulice i prvoklasnu rakiju. Neke od ovih proizvoda možete kupiti i poneti kući kao unikatan suvenir.

Zornića kuća – Šumadijski raj

Etno-domaćinstvo u selu Baćevac sa pogledom na Kosmaj i Lipovičku šumu iz godine u godinu obara rekorde posete, a kada doživite sve što vam nudi biće vam jasno zašto je to slučaj. Domaćini i osnivači Zornića kuće započelu su svoju turističku priču sa željom da gostima ponude najbolje od srpske tradicije i gostoprimstva, te nije ni čudo što ćete se u ovom etno-selu osećati kao u sopstvenoj kući.

U okviru imanja nalazi se kampiralište, koje može da ugosti do 30 kampera i ponudi im moderan kamp sa svim potrebnim instalacijama. Imanje je organizovano oko 100 godina stare kuće, koja je danas u službi restorana. To je idealna prilika da gustirate neko od 70 dostupnih vina ili 60 vrsta rakija! Tokom proleća i leta radi i baštenski deo restorana, te će vaš doživljaj biti poseban. Celokupno selo uređeno je tradicionalnom notom, sa ručno rađenim ćilimima na kojima možete da se odmorite, održavanim cvećem i drvenim nameštajem. Ne smete propustiti ni druženje sa životinjama u mini zoo-vrtu, ili ohrabriti svoje najmlađe da se oprobaju u jahanju.

Instagramično izletište istočne Srbije – Krupajsko vrelo

Istočna Srbija može se pohvaliti nizom autentičnih lokacija idealnih za jednodnevni izlet. Bilo da ste ljubitelji istorije, pa se uputite u Lepenski vir, ili krenete putem vina ka Rajačkim pimnicama, vratićete se kući zadovoljni i albuma punih fotografija. U ataru sela Milanovac pronaći ćete Krupajsko vrelo, unikatni amfiteatar strmih kaskadnih slapova i zeleno-plave vode. Okruženo šumom i čistim planinskim vazduhom, ovo izvorište postaje novi favorit međuti domaćim i stranim turistima.

Na putu ka Krupajskom vrelu proći ćete kroz Despotovac i Svilajnac, a blizina Homoljskih planina pruža vam priliku da svoj izlet upotpunite dodatnim sadržajima. Dobra vest je da nećete morati sami da se bavite organizacijom izleta i jedno brzo guglanje dovešće vas do mnogobrojnih ponuda turistčkih agencija. Za manje od 2.000 dinara provešćete dan uživajući u lepotama istoka, a neretko će to putovanje uključivati i posetu okolnim manastirima. Ne propustite da isprobate i lokalne specijalitete, posebno med sa Homolja. U blizini vrela ćete pronaći i restoran sa magičnim pogledom, koji služi gurmanluke od sveže ribe upecane na lokalnom ribnjaku.

Još uvek niste sigurni da ste pronašli idealnu destinaciju za vas? Naše preporuke se ne zaustavljaju ovde. Dodatnu inspiraciju pronađite u blogu – izletišta u Srbiji, koji vas pozivamo da pročitate. Saznajte šta vam to sprema Vojvodina i gde se još možete uputiti u okolini Beograda. Mi smo već spremni da se sledećeg vikenda uputimo ka najboljim mestima za izlet u Srbiji, a vi?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Darko Damnjanović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link