Magazin

Ubavka je iz Srbije pobegla u Kanadu, sad se zove Rebeka i jedna je od najmoćnijih žena na svetu

Rebeka Mekdugal
Foto: Printscreen

Žena koja snabdeva strujom i gasom gotovo 2 miliona potrošača širom SAD i Kanade, koja poseduje biznis vredan 2 milijarde dolara, višestruka dobitnica nagrada i priznanja za svoj rad – Srpkinja je!

Rođena 1953. godine kao Ubavka Mitić, u svetu poznata kao Rebeka Mekdonald iz Kanade. Na čelu je „Just Energy grupe“, kompanije za trgovinu energentima koju je osnovala.

– Odrasla sam u Jugoslaviji, uz vrlo stroge roditelje. Završila sam Prvu beogradsku gimnaziju i upisala medicinu, ne zato što sam medicinu volela već zato što su tata i mama to želeli. Sa 22 godine sam pobegla u Kanadu. U to vreme je bilo lako dobiti vizu za Kanadu. Ta zemlja je bila dovoljno daleko od tate i mame, od Jugoslavije, od Evrope. Mislila sam da je Kanada zemlja potencijala. Tada sam bila relativno mlada, ali sam definitivno odlučila da sam sa životom u Jugoslaviji završila i nikada nisam pomišljala da ću se u Jugoslaviju vratiti. Zato nikada nisam imala želju za povratkom. Kada donesem neku odluku, ja sam sasvim fokusirana na nju, ništa ne može da me spreči da je sprovedem – kazala je u intervjuu za magazin Biznis.

O svom teškom putu govorila je i u intervjuu za TV Hram.

– Devojčica Ubavka Mitić otišla je u Kanadu i postala Rebeka Mekdonald. Bio je to trnovit put. Mnogo je teže nego što mladi misle. Zapad nije za svakog. Bio je to avanturizam. Kada ste mladi, ne razmišljate mnogo. Ali nikada nisam zažalila. Opstati na Zapadu je veoma teško. Ponosim se što sam Kanađanka srpskog porekla – kazala je ona u intervjuu i dodala da je u posao ušla jer je tvrdoglava, tj. zato što joj je pokojni muž rekao da neće uspeti.

U svet biznisa je zakoračila 1986. kada su se stvorile nove prilike u industriji prirodnog gasa Ontarija. Zanimljivo je da je Rebekina prva kompanija počela da gubi profit kada su cene gasa pale nekoliko godina kasnije.

Godine 1997. ponovo je ušla na tržište osnivanjem korporacije Ontario Energy Savings, iako je imala minimalan profit.

Kada su cene gasa ponovo počele da rastu 2001. godine, počela je da se diže i Rebekina grupa Just Energy Inc. Posao je potom proširila na američko i evropsko tržište.

-I danas provodim puno vremena sa mladim devojkama i ženama jer mi mnogo smeta kada svi u Severnoj Americi krive muškarce za neuspeh žena. Žena mora da stane baš kao i muškarac iza onoga što želi da uradi. Mene je Srbija više pripremila za Zapad nego sam Zapad – kazala je Rebeka, koja je u Torontu sagradila crkvu nalik na Studenicu.

Srpska kraljica nafte i gasa

U međuvremenu Rebeka je postala članica mnogih odbora i fondacija. Poznato je i da je donirala tri miliona dolara čuvenoj bolnici Maunt Sinaj u Torontu za borbu protiv reumatoidnog artritisa, bolesti sa kojom se i sama borila.

Proglašena je za preduzetnicu godine u Kanadi. Ima i počasni doktorat Univerziteta Viktorija. Pre četiri godine dobila je orden Svetog Save.

Postala je poznata kao srpska kraljica nafte i gasa budući da se njeno bogatstvo procenjuje na dve milijarde dolara.

Podržava Divca i Đokovića

U slobodno vreme prati tenis i obožava Novaka Đokovića. Kad je on 2018. osvojio US Open, ona ga je bodrila iz lože i sa njim proslavila titulu.

Rebeka je za magazin Biznis pričala i o svom radu sa fondacijama „Ana i Vlade Divac“ i „Novak Đoković“.

-U obe te fondacije imam poverenje i volim ih kao ljude. Oni su dobri ljudi, žele da pomognu svom narodu i to vrlo cenim kod njih. Poznajem mnoge slavne ličnosti i meni nije bitno da li je neko slavan ili ne, već kakav je čovek. Zvezde dolaze i prolaze, a ljudi ostaju. Ali Srbi u svom karakteru imaju nešto što nigde nisam videla u svetu – sve će vam oprostiti sem uspeha. To ne mogu da shvatim – objasnila je.

Kuća u Dominikani

A kako se najbogatija Srpkinja opušta, budući da je jednom izjavila kako radi najmanje 10 sati dnevno?

– Opuštam se samo kada odem u letnjikovac na jezeru ili u svoju kuću u Dominikanskoj Republici. Kada sam u Torontu, telefoni stalno zvone, tu nema opuštanja. Tehnologija je veoma dobra i veoma loša stvar. Uvek si na kratkom povocu – uvek te pronađu.“

Otkrila je jednom i u šta veruje, a to je keš. Kako kaže, veruje u gotovinu, veruje u sudbinu i to veoma snažno. Da smo svi rođeni sa razlogom.

– Moja sudbina je bila da dođem ovde, da uđem u ovaj posao. Sigurna sam u to – rekla je Rebeka.

Fibi Novaković živi u senci i nikada niste čuli za nju, a ona je najmoćnija Srpkinja na svetu

Izvor: Zadovoljna.rs

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
138 Shares
138 Shares
Share via
Copy link