Magazin Srbija

Ovo je Nacionalni vaterpolo centar za koji je potrošeno 2,5 miliona €. Plivajte, vaterpolisti, šta čekate?!

vaterpolo-centar-vrnjacka-banja
Printscreen

Da predsednik države Aleksandar Vučić nije prilikom prijema olimpijskih šampiona u vaterpolu sam pomenuo da su Srbija i on lično dužni ovom trofejnom sportu obećani Nacionalni vaterpolo centar pitanje je kada bi se mediji ponovo setili nezavršenog objekta u Vrnjačkoj Banji.

Ovako je ponovo aktuelizovana priča o bazenskom kompleksu u poznatom turističkom mestu, čiji je kamen temeljac postavljen posle Evropskog prvenstva u Beogradu 2016. godine, s ciljem da sadašnji i budući „delfini“ pripreme obavljaju u svojoj zemlji i bez deljenja trenažnih termina sa rekreativcima.

– Ja sam kriv, da ne kažu da je neko drugi kriv, što smo stali sa onim u Banji, znam da to vama nije toliko zanimljivo koliko Beogradski centar koji treba da košta 14 miliona evra, uradićemo i jedno i drugo. Sam sam kriv što nisam kontrolisao stvari u Vrnjačkoj Banji od početka do kraja, jer prepustite drugima, mislite da oni to mogu na dnevnom nivou da kontrolišu, ali sad vidite da ne mogu – požalio se i pohvalio, u isto vreme, lider vladajuće Srpske napredne stranke prilikom razgovora sa selektorom Dejanom Savićem i njegovim osvajačima svih kontinentalnih i planetarnih titula.

Po završetku pomenutog EP, okončanog pobedom nad Crnom Gorom u dupke punoj beogradskoj Areni, tamo postavljeni montažni bazeni firme „Myrtha Pools“ iz Italije preneti su na popularnu lokaciju, ali je zbog racionalizacije troškova rok za početak druge faze projekta pomeren tek za kraj 2018.

U međuvremenu se nije puno odmaklo. Šta više, stvari stoje u mestu, a vaterpolo selekcije svih uzrasta i dalje čekaju krov nad glavom, iako je Vučić 2018. i 2019. godine obećao dodatna sredstva za ovu namenu.

– Za mene ne postoji emotivniji trenutak od ovoga kada naš dugogodišnji san o izgradnji Nacionalnog vaterpolo trenažnog centra postaje stvarnost. Izgradićemo „Kuću novih šampiona“, a posebno je značajno što na ovaj način doprinosimo razvoju sporta i turizma, a time i privrede u celom regionu – radosno je izjavio tadašnji i sadašnji ministar sporta i omladine Vanja Udovičić nakon što je odložio lopatu kojom je polagao temeljac, jer se i sam kao vrhunski igrač dugo potucao po prestoničnkim plivalištima i drugim mestima u Srbiji, neretko bežeći u inostranstvo, na pripreme u uslovima dostojnim šampiona.

Mi smo ga juče pitali za razloge kašnjenja i krivce za toliko prolongiranje kraja započetog posla, interesujući se i za tačne troškove dosadašnje i preostale gradnje, uz nadu da ćemo dobiti egzaktna objašnjenja iz prve ruke.

Ono što je od pre poznato je da je već jula 2016. godine stavljena tačka na radove na izgradnji prizemne etaže objekta (površine oko 4.500 metara kvadratnih), nakon čega su ugrađene bazenske školjke i pripadajuća tehnika, uz obavljeni tehnički prijem i primopredaju objekta, datog u vlasništvo opštine Vrnjačka Banja.

Sa poslom se stalo pošto je ograđena gornja etaža otvorenog dela objekta i urađeno popločavanje bazenske plaže.

Dača Ikodinović imao je na ovo šta da kaže, i u slici i u reči:

– Naravno da nas se tiče izdradnja jednog takvog centra, ali Vaterpolo savez Srbije nema nikakve veze sa tim projektom. Nismo uopšte uključeni u izgradnju objekta u Vrnjačkoj Banji, a koliko mi je poznato nije ni resorno Ministarstvo. Kompletan posao je prebačen na lokalnu samoupravu – kaže kratko za Danas predsednik VSS Viktor Jelenić, uz obećenje da će drugom prilikom naširoko i nadugačko govoriti o još vrednijem projektu iste namene u Beogradu, pomenutog i od strane Aleksandra Vučića.

Logično je bilo obratiti se i prvom čoveku Skupštine opštine Vrnjačka Banja, Bobanu Đuroviću, kom nije bio problem da našem listu predoči svoju verziju problema.

– Predsednik Vučić je ovu priču aktuelizovao iz razloga što smo pre četiri meseca imali sastanak baš na temu nastavka gradnje Nacionalnog centra za vodene sportove, što je pun i tačan naziv objekta na našoj Opštini, jer je ideja da bude na usluzi vaterpolistima, plivačima, neplivačima… Još prošle godine je deo sredstava iz lokalnog budžeta namenjen u tu svrhu, ali je pandemija korona virusa za 30 odsto umanjila priliv novca u opštinsku kasu pa smo morali potražiti pomoć od države. I određen iznos od već uloženih 180 miliona dinara morao je biti pokriven intervencijom republičkih vlasti, a sada je ta finansijska podrška još nužnija, jer sami nismo u stanju da obezbedimo 400 miliona dinara, kolika je vrednost druge faze radova, procenjena od strane jedne projektantske firme iz Niša. Predsednik se zanimao za situaciju i izrazio želju da nam pomogne.

Fotografije i snimci sa lica mesta pokazuju zapušten objekat, zarastao u travu, pa je opravdana bojazan da neće uskoro biti pušten u rad.

– Tako vam izgleda svako drugo gradilište, a ovo bi trebalo da bude aktivirano na jesen, kada „prođe“ naša pripremljena dokumentacija, odnosno bude odobren rebalans opštinskog i republičkog budžeta. Jedan bazen za neplivače i dva za vodene sportove mogli su već da budu dati na korišćenje, ali smo saglasni sa predsednikom da se sačeka kompletan kraj radova. Ako sve bude išlo po planu realno je da 2022. godine Srbija dobije objekat za prestiž i ponos.

Kritike Vučića su na mestu, morali smo agresivnije da se borimo za „našu stvar“, ali, evo prilike da zajedno s njim i Vladom Srbije ubrzamo proces i damo vaterpolistima ono što zaslužuju – kaže prvi čovek Vrnjačke Banje za Danas, srećan što su tekvondistkinje Milica Mandić i Tijana Bogdanović baš u tom kutku Srbije obavile deo priprema za osvajanje olimpijskog zlata i bronzane medalje.

Ikodinović: Vučeviću, bazen SPENS ti ne radi 2 godine, a čestitaš vaterpolistima stida bez! Sram te bilo, profiteru

976 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap