Magazin

Nacionalni park pakuje smeće i poštom vraća vlasnicima

nacionalni park smece

Pojedini posetioci tajlandskih nacionalnih parkova uskoro bi mogli na kućne adrese da dobiju paket ne baš prijatne sadržine.

Naime, nakon brojnih posetilaca koji su za sobom ostavili gomile smeća prošlog vikenda u Nacionalnom parku Kao Jai blizu Bangkoka, ministar životne sredine Varavut Silpa-arča je smeće upakovao i vlasnicima vratio poštom.

“Pokupili smo vaše smeće i spakovali u kartonsku kutiju te vam ga šaljemo kući. Ovo bi trebalo da vas nauči da više nikada nigde ne bacate smeće”, stoji u poruci priloženoj u paketu.

Kamperi se po dolasku prijavljuju upravi nacionalnog parka pa je lako saznati njihovu tačnu adresu i lokaciju njihovih šatora uz koje je ostavljen otpad.

Dragi Beograđani, Novosađani i ostali koji ove godine upoznajate Srbiju, ponesite svoje smeće sa sobom!

Ali, uz kutiju smeća nesavesni kamperi dobiće i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima, piše portal “The Thaiger”, a prenosi 021.

“Smeće može biti opasno za životinje poput srna ako ga pojedu i pokušaju da svare plastični otpad koji ljudi za sobom ostave”, objašnjava Narin Pinsakul iz Nacionalnog parka Kao Jai.

Ministar je na svojoj Fejsbuk stranici postavio fotografiju praznih flaša i kesica od grickalica spremnih za slanje poštom.

ขยะที่นักท่องเที่ยวทิ้งไว้ในอุทยาน ขณะนี้บรรจุลงกล่อง พร้อมส่งคืนถึงบ้านเจ้าของขยะเรียบร้อยครับ…

Gepostet von TOP Varawut – ท็อป วราวุธ ศิลปอาชา am Dienstag, 15. September 2020

Zagađenje životne sredine smećem kažnjivo je zatvorom do pet godina ili globom do 500.000 bahta (16.000 dolara) prema tajlandskom zakonu o očuvanju životne sredine.

Nacionalni park Kao Jai otvoren je 1962. i najstariji je nacionalni park na Tajlandu. Svojim vodopadima i impresivnim biljnim i životinjskim svetom na više od 2.000 kilometara kvadratnih smatra se jednim od najlepših parkova u toj državi jugoistočne Azije.

Smeće koje je pronašla na Fruškoj gori na gospodski način vratila vlasniku

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


155 Shares
155 Shares
Share via
Copy link