Magazin Srbija

Bahati vozači kvadova narušavaju red i mir Nacionalnog parka Tara

kvad

U Nacionalnom parku Tara, osim kvad-tura koje su organizovane i primerene okruženju, ima i onih koji samostalno, ili u grupi, sve češće narušavaju red i mir planine.

Sve je više teških četvorocikala, popularnih kvadova, u turističkim centrima. Oni predstavljaju novi, atraktivan sadržaj i priliku da se otkriju i teže dostupni predeli.

Zaštićenim područjima, međutim, mogu naneti veliku štetu, ako su za volanom nesavesni vozači.

Retki su oni koji borave na Tari, a da ne uživaju u prizoru sa Banjske stene i to ovekoveče fotografijom. Jedna fotografija, međutim, nastala upravo tu, a objavljena na društvenim mrežama, otkrila je mnogo više od lepota Nacionalnog parka.

Kvad - Tara
Foto: PrintScreen

Kvadu tu nije mesto – to je zaštićeni prostor, prirodna sredina koju nemamo pravo da narušimo i tačno se zna šta je dozvoljeno, a šta ne.

-Ta vozila lome i šume i prirodu, buka je nesnosna, idu putem, pešačkim stazama, leti kamenje – priča Dragan Ilić, čuvar prirode ovog nacionalnog parka.

Milorad Vukajlović iz Kaluđerske bare kaže da vozači kvadova ne poštuju prve zone zaštite, ne poštuju staništa divljih životinja, ne poštuju privatne posede.

-Ljudi jednostavno nemaju taj nivo svesti da shvate da neko živi od te livade i tog pokošenog sena – rekao je Milorad.
Ukoliko uspeju takve vozače da zaustave i da ih identifikuju, u Nacionalnom parku mogu da podnesu prekršajnu prijavu. Prva takva je prosleđena i čeka se ishod.

– Ta buka koju ostavljaju iza sebe, dokazano je i pokazano je da ona utiče na ponašanje životinja, pogotovo su osetljive životinje koje se nalaze u fazi razmnožavanja i, ukoliko se nastavi takav uticaj duže, može dovesti do nestanka pojedinih vrsta životinja iz određenih delova parka – napominje Marijana Josipović iz Nacionalnog parka Tara.

Sprema se nova kategorizacija saobraćajnica

Na osnovu zakona kojima se štiti priroda i uloge upravljača, koju imaju, u Nacionalnom parku Tara pripremaju novu kategorizaciju saobraćajnica.

-Da jednostavno definišemo puteve koji su kategorisani kao javne saobraćajnice i da njima bude dozvoljen saobraćaj motornim vozilima, a na svim ostalim šumskim putevima bude zabranjen, ne samo saobraćaj za kvadove, nego uopšte saobraćaj za motorna vozila – ističe Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

Uz pomoć nadležnih inspekcija i pravosuđa, sankcionisanje bahatih vozača kvadova i onih koji pravila ne poštuju, moglo bi uroditi plodom. I to je jedini način i obaveza.

Izvor:RTS

Planiraju izgradnju staza za kvadove na Fruškoj Gori, aktivisti i ekolozi žestoko protiv

OGLAS

34 Shares
Share via
Copy link