kultura Novi Sad

Na Podbari niče novo kulturno jezgro

Nekadašnja „Svilara“, smeštena na uglu ulica Pavla Stamatovića i Đorđa Rajkovića na Podbari, davno je izgubila svoju funkciju i postala je ruina i ruglo Almaškog kraja. Međutim, počeli su zvanični radovi na rekonstrukciji objekta.

Time je i zvanično počelo stvaranje Kulturne stanice Svilara Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić izjavio je da je od izuzetnog značaja za grad što će ovaj objekat industrijskog nasleđa Novog Sada, koji se nalazi u Almaškom kraju, postati kulturni kvart, namenjen različitim kulturnim sadržajima i aktivnostima.

– Privođenje takvoj nameni, jednog od najstarijih objekata industrijskog nasleđa, predstavlja dobru praksu i model po kojem se rukovode razvijene zemlje koje prepoznaju kulturu kao pokretača ukupnog razvoja zajednice. Ulažemo u kulturnu infrastrukturu, otvaramo novi prostor za kulturni aktivizam i doprinosimo decentralizaciji kulture, odnosno približavanju kulturnih programa građanima što predviđa i Strategija kulturnog razvoja Novog Sada. Nastojimo da se kulturom bavimo sistematski i na sveobuhvatan način, ali i vizionarski, jer cilj nam je da godinu ostvarenja prestižne evropske titule dočekamo na najbolji mogući način – rekao je Rožić.

U oktobru prošle godine revitalizaciju novog kulturnog kvarta na Podbari najavio je i direktor Fondacije, Nemanja Milenković, povodom obeležavanja tri veka Almaškog kraja.

– Fondacija „Novi Sad 2021“ stvara još jedno kulturno jezgro u kom se na istom prostoru školuju budući producenti, dizajneri svetla, zvuka i programskih sadržaja, gde pozorišni radnici realizuju umetničku produkciju kreirajući elemente scenskog dizajna, stvaraće se i šanse za nove umetnike i kulturne radnike, kao i produkti kulture namenjeni angažovanoj novosadskoj publici – istakao je Milenković. Naime, u neposrednom okruženju Svilare nalaze se prostor depoa i radionice Srpskog narodnog pozorišta, kao i ogranak Akademije umetnosti, što sve zajedno sa renoviranom kulturnom stanicom, predstavlja ogroman potencijal.

Realizacija projekta Kulturnih stanica predviđa rekonstrukciju i izgradnju novih mesta namenjenih građanskom aktivizmu iz oblasti kulturnih i kreativnih industrija. U Aplikacionom formularu Evropske prestonice kulture, bila je planirana obnova ukupno tri kulturne stanice u 2017. i 2018. godini, ali su navedeni razlozi i obeležavanje jubileja 300 godina Almaškog kraja, inicirali rad i na ovoj četvrtoj.

Kako će Novi Sad izgledati u budućnosti!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link