Magazin

Stari muslimanski običaj u potpunosti poništava udatu ženu kao ljudsko biće

muslimanska-zena

Običaj nošenja jašmaka potiče iz doba Osmanskog Carstva, žene su ga nosile kako bi se pridržavale islamskih pravila skromnosti

Naime, jašmak je tradicionalni muslimanski ženski veo ili nikab sa kojim su dame morale da pokrivaju lice u javnosti. Međutim, za njega se vezuje običaj koji nije dostojan nijedne pripadnice nežnijeg pola.

Danas se najviše održao u Turkmenistanu, e pre se često mogao viđati i u Turskoj, Iranu i Avganistanu, piše Stil.

Jašmak, jahmak ili jasmak potiče od od turske reči „yaşmak“ i označava veo koji se sastoji iz dva komada finog muslina:

Prvi deo pokriva nos i usta – može biti jednostavna tkanina ili složeniji komad sa vezom ili ukrasima.

Drugi deo prekriva čelo i spušta se preko kose – često se kombinuje s maramom koja pokriva glavu i kosu.

jasamak

Jašmak takođe može uključivati pravougaonik od tkane crne konjske dlake pričvršćen blizu slepoočnica i nagnut nadole poput tende da pokrije lice, nazvan pece, ili može biti veo prekriven komadima čipke, sa prorezima za oči, vezanim iza glavu žicama, a ponekad poduprtu preko nosa malim komadom zlata.

Nošenje ovog vela bilo je uobičajeno među ženama u javnim prostorima kao znak skromnost, smernost, čestitost, čednost.

Iako se ovaj običaj smanjio u praksi s modernizacijom i promenama u društvenim normama, jašmak i dalje ima posebno kulturno značenje u nekim delovima istočnog sveta.

Nedavno je i Vana Bojović, neverovatan mlada dama koja je proputovala više od 140 zemalja, objavila video iz Turkmenistana na kojim je zabeležila jedan od, definitivno, najgorih muslimanskih običaja, koji potpuno unižava ženu kao osobu.

Dakle, snimila je ženu koja je nosila deo jašmaka u ustima dok je šetala, što je znak poslučnosti i ćutnje, kao i poštovanja prema svom suprugu. Parče tkanine koje zagrizu sprečava ih da govori i to nije sve.

@vannabojovic

Bez obzira što sam već posjetila sve ove nabrojane države, prvi put sam ovaj običaj vidjela u turkmenistanskom selu. Osim marame u ustima u javnosti, poneke obitelji ovdje prakticiraju ne komuniciranje žene s ocem muža niti bilo kojim muškarcem koji je u muževoj obitelji stariji od nje. Bez obzira što s tom obitelji živi. #turkmenistan #centralasia #iran #afghanistan #travel #putovanja

♬ emotional sad background(1383128) – MaxRecStudio

Tako smo nedavno naišli na priče Vanne Bojović koja je posetila Turkmenistan, a među brojnim zanimljivostima, snimila je i ženu sa maramom u ustima.

– Prvi put sam ovaj običaj videla u turkmenistanskom selu. Osim marame u ustima u javnosti, poneke porodice ovde praktikuju ne komuniciranje žene s ocem muža niti bilo kojim muškarcem koji je u muževoj porodici stariji od nje. Bez obzira na to što s tom porodicom živi – objasnila je Vana.

On musliman, ona Srpkinja – posle 28 godina saznali da su brat i sestra

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link