Koronavirus Magazin

Možemo li se zaraziti na šetalištu, mimoilaženjem? Kon kaže da možemo, istraživanja ga demantuju

Šetači kej korona
Foto: TV Ekipa RTV Vojvodine

Predrag Kon poslednjih dana upozorava na visok rizik od širenja koronavirusa u Srbiji, preporučujući i nošenje maski na otovrenom.

Danas je, gostujući na RTS, rekao da je nošenje maske na otvorenom, na mestima gde nije moguće održati distancu, čak i obaveza, a ne samo preporuka.

– Samo kretanje povećava ekspiraciju i izlučivanje virusa u tom slučaju, na raznim šetalištima, kao na primer u Knez Mihailovoj, važi preporuka da se nosi maska – izjavio je Kon.

Ova tema, odnosno provera teze da li je zaražavanje moguće na šetalištu, mimoilaženjem, bila je predmet istraživanja svetskih naučnika i instituta.

Brojne studije su pokazale da se Kovid 19 prenosi u zatvorenim prostorima, a najnovija istraživanja su pokazala da od svih slučajeva, šest odsto obolelih je dobilo koronu na otvorenom, ali uglavnom na koncertima i sportskim događajima, prenela je agencija Hina.

– Nismo identifikovali skoro nijedan slucaj koji bismo povezali sa svakodnevnim životom na otvorenom – rekao je autor studije Majk Vid, profesor na univerzitetu Kenterberi u Kentu.

On je dodao da je prostor na otvorenom neuporedivo sigurniji nego u zatvorenom.

Osim britanskih, u studiji su učestvovali i naučnici sa američkih i nemačkih univerziteta.

– Rizik je manji jer se virus razređuje u atmosferi, nešto slično se dešava kao sa dimom cigarete – zaključak je stručnjaka.

Stiv Iledž, genetičar i stručnjak za viruse s Harvarda je rekao da se “i dalje ne zna kolika količina aerosoli je neophodna za infekciju, ali što je jača, to je veća mogućnost zaraze”.

Hina dodaje da se ispostavlja da je vreme provedeno u blizini zaražene osobe ključan faktor.

Teoretski, moguče je da se čovek zarazi i na otvorenom.

– Nema dokaza ni da se korona virus prenosi mimoilaženjem ljudi na otvorenom. Kad prolazimo pored ljudi, moguće je pokupiti dašak njihovog izdaha. Rizik je vrlo nizak, a maska ne može da škodi – zaključila je grupa stručnjaka.

U julu, u studiji iz Kine, od 7.300 ljudi, samo jedna osoba se zarazila na otvorenom tokom razgovora sa čovekom koji je došao iz Vuhana, preneo je Njujork Tajms.

Izvori: RTS, Hina, Telegraf

Konov ultimatum: Ili maske ili zaključavanje

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link