Magazin

Monika je otišla u bolnicu zbog bolova u stomaku, a iz nje izašla bez obe noge i ruke

monika
FOTO: FACEBOOK/TÓTHNÉ KAPONYA MÓNIKA / SCREENSHOT

Kada je u januaru prošle godine osetila jake bolove u stomaku, Monika Totne Kaponja (39) nije mogla ni da zamisli da je u životnoj opasnosti i da će iz bolnice izaći u invalidskim kolicima. Odvedena je u hitnu pomoć, a lekari su brzo ustanovili da joj je stomak perforiran i napuknut i da će biti potrebna hitna operacija.

Ovo stanje ima brojne uzroke kao što su upala slepog creva, čir i kamen u žuči i do kraja nije jasno šta je tačno Moniki napravilo problem, a komplikacije perforiranog stomaka uključuju sepsu, koja u ozbiljnijim slučajevima može da dovede do gubitka udova.

Moniku iz Pečuja u Mađarskoj zadesila je baš ta nesreća.

Prema rečima ove žene, lekari su ustanovili da je imala izvestan stepen vaskularne okluzije u svim udovima, koja nastaje kada dođe do začepljenja krvnog suda.

Iako Monikine tegobe nisu ukazivale na povezanost zdravstvenih problema, jedno što je lekarima preostalo jeste da joj amputiraju zahvaćene udove.

Leva noga joj je amputirana 1. marta, ali je Moniki nekoliko dana kasnije rečeno da ne mogu da spasu ni desnu nogu, koja je nekoliko dana kasnije odstranjena. Ona je 12. marta primila vest da i njena leva ruka, takođe, mora biti amputirana.

Okrenula se svom lekaru i upitala ga:

– Hoćete da kažete da idem kući bez udova?

Za tri meseca Monika je prošla kroz 16 operacija i rečeno joj je da povećan rizik za ovako ozbiljne komplikacije potiče od genetske bolesti. Tako je nesrećna Monika od aktivne žene, za samo nekoliko meseci, postala neko o kome sve vreme moraju da brinu majka i suprug Piter.

Piter je morao da napusti posao da bi postao njen kućni negovatelj, pomažući joj u svakodnevnim zadacima kao što su kupanje i presvlačenje.

Situacija koja ju je zadesila, Moniku i njenu porodicu je šokirala i prvih nekoliko nedelja nije mogla da izađe napolje.

Dodaje i da povremeno pati od fantomskog bola u izgubljenim udovima, a emotivne posledice bolesti naterale su je da potraži i psihološku pomoć.

Pre odlaska u bolnicu, Monika je bila veoma aktivna, radeći dva posla, kao menadžer prodavnice i honorarno kao čistačica, da bi joj se život u jednom trenutku zauvek promenio.

Preminuo Marko (30), lekari mu tokom rutinskog pregleda probušili creva i pluća: Bolnica nizala greške

Čitajte Luftiku na Google vestima

18 Shares
Share via
Copy link