Ljubimci

Poletela je u Srbiji, prešla 7.368 kilometara i stigla do Namibije!

modrovrana

Prelepa jedinka modrovrane, koja je radi lakšeg praćenja seobe prstenovana u Srbiji, pronađena je neverovatnih 7.368 kilometara daleko – na farmi u Namibiji!

Lokalni farmer je spasio iznemoglu šarenu pticu, a nju je kao mladunca na gnezdu 12. jula prošle godine u okolini Bačke Topole obeležio ornitolog Jožef Šihelnik, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Modrovrana je dopremljena u namibijski centar za oporavak divljih životinja, a na levoj nozi je nosila metalni prsten sa oznakama „Mus Belgrade“.

Centar za markiranje životinja, koji radi pri Prirodnjačkom muzeju iz Beograda, početkom marta je primio vest o pronalasku životinje, a prema saznanjima doktorke Daliborke Stanković, ovo je prvi put da je u Srbiji obeležena modrovrana koja je kasnije pronađena na tolikoj udaljenosti i u tom delu sveta.

Ptica je pronađena nakon putovanja koje je trajalo 231 dan, na udaljenosti od čak 7.368 kilometara od mesta izleganja.

Nakon tronedeljnog oporavka, ptica je 17. marta puštena na slobodu, a ornitolozi očekuju da će se nakon duge prolećne seobe vratiti u blizinu mesta izleganja, gde bi mogla da započne gnežđenje.

Modrovrana je selica koja zimu provodi u podsaharskoj Africi, a u Srbiju dolazi krajem aprila i napušta je krajem septembra.

To je ptica veličine gradskog goluba koja se gnezdi na otvorenim staništima, a hrani se krupnim insektima, malim gmizavcima, vodozemcima i sisarima.

Ugrožena je nestajanjem staništa usled intenziviranja poljoprivrede, smanjenjem broja stabala sa odgovarajućim dupljama, intenzivnim korišćenjem pesticida i krivolovom na seobi.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sa svojim lokalnim partnerima, 17 godina radi na aktivnoj zaštiti nacionalne populacije modrovrane i za to vreme, kroz program postavljanja drvenih kutija za gnežđenje, vojvođanska populacija je povećana sa 15 na više od 250 parova.

Osim u Vojvodini, kutije za gnežđenje postavljene su širom Negotinske krajine i u okolini Beograda.

Zanimljivo je da su istraživači iz Italije, zahvaljujući satelitskom praćenju, otkrili da modrovrane preleću Saharu na visini od 4.000 metara brzinom od čak 113 kilometara na čas.

Redak gost sa severa: Na Dunavu kod Banoštora otkrivena nova vrsta ptica

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


42 Shares
Share via
Copy link