Magazin Novi Sad

Novosađanka otela ptičicu na samrti vrani iz usta, Kvin je novi član porodice (FOTO)

Nina-Kukic
Foto: Privatna arhiva

Mlada Novosađanka Nina Kukić spasila je povređenu ptičicu na Novom Naselju kada ju je faktički otela vrani iz usta. Ptičica je dobila i ime, zove se Kvin i ima novi dom gde se polako oporavlja.

– Videla sam vranu kako se okomila na nešto, čula cvrkutanje i prišla. Da bih je oterala bacila sam majicu na nju, jer je bila agresivna i kretala i na mene. Podigla sam ptičicu i odlučila da uradim sve što mogu da preživi. Stavila sam je u kartonsku kutiju, dok nisam nabavila adekvatan kavez.

Bila je sva ispovređivana, maltene je izdahnula, nije mogla da leti. Odmah sam je stavila pod vodu, odvela kod veterinarke koja je rekla da joj je slomljen kuk i leva noga, dala joj lekove protiv bolova i rekla da dođem ponovo ako preživi noć. Mešala sam joj plazmu i vodu i hranila na špric u pola noći jer joj je i kljun natečen pa ne može da jede zrnastu hranu – priča za Luftiku Nina Kukić.

Ptičica je uspela da preživi noć. Kvin baš i ne poseduje bogat vokabular da se zahvali devojci koja joj je spasla život, ali pronalazi druge načine da pokaže svoju zahvalnost.

– Sutradan mi je rečeno da nije moguće uraditi operaciju. Nema terapije, ne može da joj se mobiliše noga, već kako sve sraste tako će ostati. Bila je u jako teškom stanju, nije mogla da podigne glavu koliko se borila sa bolom i povredama. U međuvremenu sam nabavila kavez, ostavila ga otvorenim i u jednom momentu kada sam se vraćala iz druge sobe nje nije bilo unutra.

Pokušala je da leti, ali je pala na trosed. A već juče me je dočekala na stajalici. Sada leti i pravi šou program po kavezu, pa ima trenutke kad se primiri. Čak povremeno i cvrkuće. Čeka je duži oporavak i verujem da će sve biti u redu. Mislim da neće moći da se oslanja na levu nogu ali kod mene je… – objašnjava humana Novosađanka.

Nina je na društvenim mrežama podelila svoju priču da bi saznala da li ptičica ima eventualnog vlasnika. Niko se nije oglasio. Za gest vredan svake pohvale kaže da je samo postupila ljudski.

– Dobila sam informaciju da je verovatno reč o pevajućoj ptici, malo većoj od tigrice koje imaju jako lep glas. Otprilike ima šest meseci, samo treba da se navikne da se ne oslanja na nogu. Izlaziće da se mazi i leti, neće biti “divlja” poput papagaja kog već imam. On voli da grize. Ne radi se samo o pticama, sve bih uzela i zadržala, takva sam.

nina-kvin-3
Foto: Privatna arhiva

Stvarno ne smatram da sam učinila veliko delo. Ako već moram da se pohvalim, imam čime, Kvin je za sad dobro, ide nabolje i nadam se da će tako i ostati. Mnoge životinje sam dovodila kući i hranila, to mi je najnormalnija ljudska stvar. Za svakog bih uradila isto ali eto, možda se to danas ne ceni dovoljno. Svojevremeno sam imala čak i porodičnih problema zbog životinja – kroz smeh zaključuje za naš portal Nina Kukić.

Pored dva psa, papagaja, ribica, hrčka… Kvin svakako neće biti dosadno, a mi verujemo da će opravdati svoje ime, te da će se svi diviti kraljičinom “govoru”.

Manjak empatije u društvu je očigledan, a svaki human gest morao bi da nam posluži kao podsetnik da što smo sposobniji da proizvedemo veću količinu saosećanja prema svim živim bićima – upravo je ono što nas čini boljim ljudskim bićem.

Stefan živi sa 150 papagaja: Prvo je rekao ‘papagaj’ pa ‘mama’ (FOTO, VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link