Magazin Srbija

Mladić iz Namibije već 7 godina traži posao, a njegov izum mogao bi da promeni svet

namibija
Foto: venturesafrica.com

Simon Petrus, mladi inovator iz Namibije, osvojio je 2016. godine prvu nagradu na Sajmu nauke u toj zemlji zahvaljujući svom izumu – telefonu koji funkcioniše bez SIM kartice i sa kojim se može pozivati potpuno besplatno.

Petrusov telefon radi uz pomoć radio frekvencije, bez potrebe za SIM karticom ili kreditom za vreme trajanja razgovora, a pozivi se mogu uputiti bilo kome, bilo gde, i mogu trajati neograničeno sve dok se upućuju u oblasti koju pokriva radio frekvencija, prenosi Fejsbuk stranica Zanimljivo.

Pored telefona bez SIM kartice, Petrusov izum je kompletna jedinica koja se sastoji od jednog radija, televizora, lampe, ventilatora i utičnice.

Prema izveštajima ovaj telefon nije prvi Petrusov izum, već samo najnoviji.

Pronalazak, za koji je trebalo dve godine da bude završen, sastavljen je od ostataka starih televizora i mobilnih telefona i zahtevao je više od 2.000 evra finansiranja od strane njegovih roditelja koji su žrtvovali mnogo toga da bi obezbedili uspeh projekta njihovog sina.

Nažalost, ovaj momak i nakon sedam godina od predstavljanja javnosti svog tada najnovijeg otkrića i dalje je u potrazi za poslom kako bi imao sredstva za svakodnevni život, ali kako bi mogao da se posveti daljim inovacijama.

Petrus je nedavno govorio da njegov pronalazak još uvek funkcioniše, da je prototip proizvoda još uvek dostupan, ali mu regulatorni organ za komunikacije Namibije ne dozvoljava rad jer ga telekomunikacioni sistem ne registruje.

Mladom inovatoru su pojedinačne kompanije obećavale pomoć i investicije, ali se još uvek nijedno od tih obećanja nije ostvarilo.

Kako je rekao, njegov izum predstavlja „ogromnu pretnju za njih“, mislivši na velike državne i privatne telekomunikacione kompanije.

– Nisam zadovoljan kako su moj prototip tretirali stručnjaci, tako da nijedna pojedinačna kompanija nije uložila i dovela projekat do određene faze. Očekivao sam da će ovaj projekat biti korišćen negde u svetu. Do sada sam očekivao da će Namibijci koristiti telefon bez SIM kartice – rekao je tada Petrus.

On još uvek veruje da sa pravim investitorom, koji će stati iza njegovog projekta, može napraviti velike stvari, ali je duboko razočaran odnosom prema njemu i njegovim idejama.

– Koja je svrha da predstavljam ideje naciji, a ništa se nakon toga ne dogodi? Možda bi trebalo da nastavim da radim na svojim projektima s vremena na vreme, šta god želim i šta god da me zainteresuje, ali iznositi to u javnost mislim da nema nikakve koristi – rekao je Petrus.

Kada je imao 13 saznao da mu majka ima rak, 4 godine kasnije pronašao je ‘rešenje’

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link