Svet Vesti

Si Đinping naredio kineskoj vojsci: Budite spremni za rat u svakom trenutku

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping, u svom prvom novogodišnjem obraćanju kineskoj Narodnooslobodilačkoj armiji, poručio je da se borbena gotovost mora održavati na najvišem nivou kako bi spremno reagovali na bilo kakav izazov i vojnu pretnju.

On je naložio veću upotrebu modernih tehnologija u vojnim dejstvima kako bi Kina bila u toku sa najnovijim dostignućima u vojnom i visokotehnološkom znanju, što bi prevashodno uključivalo računarske simulacije u vojnim vežbama.

„Narodnooslobodilačka armija mora povećati integraciju nove opreme, novih snaga i područja u sisteme za obuku“, rekao je, a prenosi “South China Morning  Post”.

Prošla godina je Kini donela sukobe sa Indijom oko područja Himalaja, u kojima je nepoznat broj stradalih kineskih vojnika, dok je Indija prijavila 20 poginulih. Takođe, masovne demonstracije u autonomnom Hong Kongu i njegovo zakonsko usaglašavanje sa Pekingom predstavlja kako diplomatski tako i bezbednosni izazov.

Ne treba nikako zaboraviti ni višedecenijske odnose sa Tajvanom gde je Kina prošle godine često avijacijom nadzirala teritoriju na koju polaže pravo, kao ni susrete sa američkom mornaricom u vodama Južnog kineskog mora.

Komunistička partija Kine u julu obeležava 100 godina od osnivanja, a predsednik Si želi velikom proslavom i vojnom paradom da Kinu prezentuje i utemelji kao jednu od vodećih vojnih sila na planeti.

Potrebna nova čistka SNS botova na Tviteru

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
116 Shares
116 Shares
Share via
Copy link