Magazin Srbija

Luftikin intervju sa Milošem Jovanovićem: 10 najvažnijih pitanja za predsedničkog kandidata

Miloš Jovanović
Foto: Sava Radovanović/Tanjug

Nastavljamo predstavljanje predsedničkih kandidata. U prvom intervjuu na 10 ključnih pitanja odgovarao je Boško Obradović, a ovoga puta, na ista pitanja odgovara Miloš Jovanović, predsednički kandidat ispred koalicije Nada, okupljene oko stranaka DSS i POKS.

1. Pet pitanja (problema) kojima ćete pristupiti odmah ukoliko pobedite na izborima?

Na ovo pitanje Miloš Jovanović nije odgovorio.

2. Pet prioritetnih ciljeva koje planirate da ispunite tokom eventualnog mandata?

Ustav u članu 111. definiše da predsednik Republike izražava jedinstvo Republike Srbije. Izgradnja konsenzusa i uspostavljanje jedinstva o ključnim nacionalnim i državnim pitanjima biće mi najvažniji cilj. Taj konsenzus treba da ovuhvata:

 • nema predaje Kosova i Metohije i aktivna politika koja će voditi reintegraciji u ustavni okvir Republike Srbije
 • vojna neutralnost koja će biti dodatno institucionalno ojačana
 • razbijanje partijske države, prvenstveno kroz reformu izbornog sistema tako što bi proporcionalni bio zamenjen većinskim
 • ekonomska politika zasnovana na domaćoj privredi i poljoprivredi i u kojoj ljudi pristojno žive od svog rada
 • smanjivanje korupcije

3. Kakav je vaš stav o Kosovu?

Kosovo je Srbija. Tačka. Očekujem pojačavanje pritisaka na Srbiju zbog čega je važno postići konsenzus koji treba da počiva na četiri elementa:

 • pravnom okviru koji je definisan Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244
  SBUN.
 • jačanju srpskog korpusa u našoj južnoj pokrajini.
 • na međunarodnom planu nastaviti sa politikom povlačenja priznanja
  secesije Kosova
 • svakom trenutku garantovati fizička bezbednost Srba na Kosovu i
  Metohiji.

4. Kakav je vaš stav o EU?

Tema ulaska Srbije u EU nije na dnevnom redu. Zalažem se za sveobuhvatnu ekonomsku, obrazovnu, kulturnu, naučnu i svaku drugu saradnju koja je u obostranom interesu. Na politiku uslovljavanja nikada ne bih pristao, posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji ili prihvatanju laži da je u Srebrenici počinjen genocid.

5. Kakav je vaš stav prema ratu u Ukrajini? Da li ste za uvođenje sankcija Rusiji?

U Ukrajini je na delu sukob Rusije i Zapada. Što se tiče srpske koalicije NADA i mene kao kandidata za predsednika, nikakva osuda Ruske Federacije ne dolazi u obzir, a pogotovo ne sankcije. Ne treba da sečemo granu na kojoj sedimo. Rusija je naš važan spoljnopolitički partner, te nam je saveznik u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija gde drži nama stranu.

6. Kako ćete se odnositi prema ekologiji, Rio Tintu i rudarenju litijuma i bora?

Od kada se ova tema pojavila, apelovao sam na institucije da se odrede prema njoj i da se u društvu otvori istinska debata. Koalicija NADA je napravila i jednu analizu i pozvala SANU i Rudarsko geološki fakultet da se odrede o projektu, ali do toga nije došlo.

Doktor sam pravnih nauka, nisam stručnjak za rudarstvo i zaštitu životne sredine, ali kada sagledam sve što je o projektu napisano i rečeno, smatram da ne treba ići u rizik sa tom eksploatacijom.

7. Ko je, prema vašem mišljenju, prava opozicija, a ko su tzv. sateliti vlasti?

Ne bavim se politikantskim temama kakva je ova. Imamo jasan politički put i program i čvrsto stojima iza njega, a drugi neka odgovaraju za sopstvene postupke.

8. Lustracija, revanšizam ili nešto treće?

Pravna država koja će se žestoko obračunati sa partijskom državom i korupcijom i koja će usvojiti i primeniti Zakon o poreklu imovine koji će se odnositi na sve nosioce vlasti od 1990. godine do danas.

9. Gde su i šta rade Pink, Informer i Zagorka Dolovac nakon vaše eventualne pobede?

Aktuelnom Predsedniku Srbiju, između ostalog, zameram činjenicu da je vrlo često izlazio van ustavnih ovlašćenja. Nemam nameru da isto činim, pa tako ni da odlučujem o personalnim rešenjima u pravosuđu i medijima.

10. Opišite svog prosečnog glasača

Obraćam se svim građanima, a mislim da najveću podršku imam među onima koji hoće da žive u slobodnoj i pravno uređenoj državi u kojoj partijska knjižica nije najvažniji dokument. Takvih ima i među mladima, zaposlenima, penzionerima…

Boško Obradović: Marinika ima odličan nastup i spornu biografiju, Đilas nije opozicija Vučićevoj politici

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentara

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

90 Shares
Share via
Copy link