Magazin Srbija

Intervju sa Boškom Obradovićem: 10 najvažnijih pitanja za predsedničkog kandidata

Boško Obradović
Foto: Dveri

Bliže se izbori, a rat u Ukrajini i njegove posledice koje sežu i do građana Srbije skrenuli su pažnju javnosti sa izbornih kampanja. Zbog toga, redakcija portala Luftika.rs uradila je intervjue sa predsedničkim kandidatima, s namerom da se smanji opšta kakofonija vesti i dešavanja.

Napravili smo listu od 10 pitanja – istih za sve kandidate.

U ovom tekstu predstavljamo Boška Obradovića, lidera pokreta Dveri i predsedničkog kandidata ispred koalicije okupljene oko stranaka Dveri i frakcije POKS-a.

1. Pet problema kojima ćete pristupiti odmah ukoliko pobedite na izborima

Naš ceo program može se sažeti u dve reči – porodična politika. Iz toga proizilaze i naši primarni ciljevi: ekonomski patriotizam, ekološki patriotizam, socijalno odgovorna, uređena i pravedna država.

Kao što sam obećao, kao predsednik, prve dane bih proveo u porodilištima Srbije sa ciljem da na simboličan način započenemo velike promene u Srbiji.

Dok se grade kule i gradovi, sve manje dece rađa se u zapuštenim, memljivim porodilištima. Mi želimo da promenimo upravo tu sliku, da svaka majka bude tretirana kao kraljica jer je rođenje svakog deteta u Srbiji praznik. Mi smo u stanju potpune demografske katastrofe.

2.  Pet prioritetnih ciljeva koje planirate da ispunite tokom eventualnog mandata

Radili bismo na izmenama zakona i stvaranju države koja radi za ljude, a ne protiv njih. Tu podrazumevamo Zakon o radu, koji bi sprečio izrabljivanje naših građana i ojačao sindikalno udruživanje.

Potom, paket mera za subvencionisanje domaće privrede, izmenu poreskog sistema sa progresivnim oporezivanjem luksuza i poreskim olakšicama za mlade bračne parove.

Izradili bismo i dva velika projekta za oživljavanje sela i humana urbana naselja za mlade koja bi potpuno urbanistički i socijalno menjala sliku današnje Srbije i značajno uticala na povoljnija migratorna kretanja, oživljavanje sela i pristupačan život u gradovima.

3. Kakav je Vaš stav o Kosovu?

Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije. Nažalost, naš narod nije obavešten šta je ova vlast obećala i potpisala, ali vrlo je jasno da ide ka priznanju nezavisnosti i napuštanju našeg naroda na Kosmetu.

Drugi ogroman problem je što je situaciju na Kosmetu ova vlast dovela do apsurda i razvila kriminalnu mrežu koja naše građane drži u ogromnom strahu.

Najveći opozicionar sa Kosmeta, Oliver Ivanović je ubijen za vreme vlasti Aleksandra Vučića, pred Vulinovim kamerama.  Zadatak vlasti u Srbiji je da nikada ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije i da učini sve da naš narod živi mirno na svojim vekovnim ognjištima.

4. Kakav je Vaš stav o EU?

Evropska unija je u ogromnim problemima, od potpuno nove geopolitičke slike do tragičnih grešaka u toku velikih kriza kao što je pandemija i ukrajinsko-ruski sukob.

Mislim da je pitanje pridruživanja neaktuelno, samim tim što je EU jasno stavila do znanja da nas ne želi. Smatramo da EU ima alternativu, a to je Srbija.

Vreme je da se okrenemo sebi i svojim interesima, a unutar tih interesa jeste svakako i ekonomska saradnja sa svima koji žele da sarađuju bez ucena, bez prebacivanja prljavih tehnologija, bez iskorišćavanja Srbije kao kolonije.

5. Stav prema ratu u Ukrajini? Da li ste za uvođenje sankcija Rusiji?

NATO je preko Ukrajine uveo EU u direktan sukob sa Ruskom federacijom. Mi nismo članica NATO, niti to treba da postanemo.

Iskusili smo njihovu „milost“ i velika je tragedija što će još mnogo ljudi stradati u prljavom ratu koji uvek vode preko glava nedužnog naroda i velikih civilnih žrtava.

Ne treba da uvedemo sankcije Rusiji, jer Rusija i Kina su naši strateški partneri. Da nije bilo njihovog glasa, mi bi kao zemlja bili odavno pregaženi.

6. Kako ćete se odnositi prema ekologiji, Rio Tintu i rudarenju litijuma i bora?

Svaki naš seljak ima amanet – da čuva đedovinu. U tom amanetu je i ekološki patriotizam, pobeda koju je izvojevao goloruk srpski narod protiv jedne od najvećih svetskih korporacija kao što je Rio Tinto.

Čista voda, čist vazduh, sačuvana zemlja i zdrava hrana to su naše najveće perspektive iako je ova vlast počela da rasprodaje prirodne resurse i opšta dobra u bescenje.

Rudno i prirodno bogatstvo pripada generacijama koje dolaze i treba ih čuvati za budućnost, jer do tada će se i tehnologije menjati i biti prihvatljive u cilju očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi.

Ukoliko svetu treba litijuma, upućujemo ih da pregovaraju u Nemačkoj, gde ima više zaliha nego u Srbiji.

Slično mislimo i o Velikom bačkom kanalu, fabrikama guma na najplodnijim vojvođanskim oranicama, zagađenju u Beogradu. Apsolutno nulta tolerancija za zagađivače i prljave tehnologije.

7. Ko je, prema vašem mišljenju, prava opozicija, a ko su tzv. sateliti vlasti?

Stanje u Srbiji je alarmantno po svim pitanjima – od demografije, preko ekonomije i dolazeće krize do spoljne politike.

Narod je najveća opozicija ovoj vlasti i mi smo predstavnici dela tog pobunjenog naroda.  Nemamo pravo da se prebrojavamo, napadamo i licitiramo ko jeste, a ko nije opozicija.

Svi koji su mobilisali građane protiv ove vlasti jesu opozicija.

8.  Lustracija, revanšizam ili nešto treće?

Nismo ni za lustraciju ni za revanšizam, mi samo možemo da garantujemo ekspresna i fer suđenja za sve koji su se ogrešili o ovaj narod i budžet.

Presude u ime naroda značiće i oduzimanje nelegalno stečene imovine, obeštećenja i zabranu bavljenja javnim radom.

9. Gde su i šta rade Zagorka Dolovac, Informer i Pink nakon vaše eventualne pobede na izborima?

U uređenoj državi nema mesta za Zagorku Dolovac, PInk i Informer, jer urežen sistem sam odbacuje takve patologije.

Naš narod zaslužuje mnogo, ovo je divna zemlja, divnih i vrednih ljudi. To je Srbija za koju se zalažemo.

Boško Obradović nije odgovorio na poslednje, 10. pitanje – da opiše svog prosečnog glasača.

Zastava na koncertu Marije Šerifović razbesnela Obradovića: Zli Vesić je ponovo ponizio Srbiju

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

26 Shares
Share via
Copy link