Magazin Svet

Intervju koji je čekao ceo svet: O čemu su sve pričali Putin i Karlson? (VIDEO)

putin-karlson

Intervju američkog novinara Takera Karlsona i ruskog lidera Vladimira Putina bio je u centru pažnje u četvrtak kasno uveče, kada ga je ovaj novinar emitovao na svom nalogu na mreži X.

Dvosatni intervju, snimljen u Moskvi, bio je prvi Putinov u zapadnim medijima od kada je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022.

Karlson je često kritikovao podršku SAD Ukrajini, a Vladimira Zelenskog, predsednika Ukrajine, nazvao je “ukrajinskim makroom” i “pacovom”, podseća Gardijan.

Karlsonov ton je u intervjuu sa Putinom bio znatno drugačiji, a sve vreme ga je oslovljavao sa “gospodine predsedniče”.

Gotovo 30 minuta od ukupno dva sata intervjua Putin je držao čas istorije Rusije, Litvanije, Poljske i Ukrajine, u monologu koji je gledaoce vodio od vladavine Olega Mudrog iz devetog veka, do borbi 1300-ih, do kritike Lenjinove spoljne politike.

Kada je Karlson zbunjenog izgleda konačno nagovorio Putina da se prebace u 21. vek, ruski predsednik je optužio SAD i druge zapadne zemlje da produžavaju rat u Ukrajini.

Bilo je mirovnih pregovora sa Ukrajinom koji su “skoro finalizovani”, rekao je Putin, ali je tada Ukrajina “odbacila sve ove sporazume i poslušala uputstva zapadnih zemalja, evropskih zemalja i Sjedinjenih Država da se bori protiv Rusije do gorkog kraja”.

Putin je posebno svalio krivicu na Borisa Džonsona, bivšeg britanskog premijera.

Džonson je bio primoran da napusti britanski parlament u junu 2023, ali Putin je tvrdio da je kao premijer odvratio Zelenskog od potpisivanja mirovnog sporazuma u ​​ranim fazama sukoba.

– Činjenica da se Ukrajina povinuje zahtevu ili ubeđenju gospodina Džonsona, bivšeg premijera Velike Britanije, deluje smešno – rekao je Putin.

U video snimku objavljenom uoči intervjua, Karlson je rekao da je bio primoran da razgovara sa Putinom, delimično zato što američka javnost “nema pojma zašto je Putin napao Ukrajinu ili šta su mu sada ciljevi”.

Nejasno je da li će sada gledaoci imati jasniji osećaj za jedno i drugo, piše Gardijan.

U decembru je Kremlj rekao da je angažovanje u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom “nerealno” – Ukrajina je rekla da se mir može zasnivati samo na potpunom povlačenju sa teritorije koju je Rusija zauzela otkako je izvršila invaziju 2022.

Međutim, u intervjuu je Putin rekao Karlsonu da Rusija i SAD i dalje govore “preko različitih agencija” o okončanju sukoba.

Putin je ponovio tvrdnje da je njegova invazija na Ukrajinu bila potrebna da zaštiti stanovništvo koje govori ruski u Ukrajini i spreči tu zemlju da predstavlja pretnju za Rusiju pridruživanjem NATO.

Putin je ukazao na odbijanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da razgovara sa Kremljom i rekao da je na Vašingtonu da prekine da snabdeva Ukrajinu oružjem i da ubedi Kijev, koji je nazvao američkim “satelitom”, da sedne za sto i pregovara.

– Nikad nismo odbili pregovore. Treba da kažete sadašnjem ukrajinskom rukovodstvu da prekine i dođe za pregovarački sto – naveo je on.

Putin je upozorio da Zapad nikad neće uspeti da nanese strateški poraz Rusiji u Ukrajini i odbacio navode da Rusija ima planove da napadne Poljsku ili druge NATO zemlje.

Karlson je pritiskao Putina vezano za slučaj Evana Gerškovića, izveštača Wall Street Journala koji je u pritvoru u Rusiji od 23. marta optužen za špijunažu – što Geršović i WSJ negiraju.

Putin je tvrdio da su tridesetdvogodišnjeg Geršoviča “uhvatili na licu mesta kada je tajno dobijao poverljive informacije” i da je “radio za američke specijalne službe”.

Rusija je “spremna da razgovara” o oslobađanju Gerškovića, rekao je Putin, ali je dodao: “Želimo da američke specijalne službe razmisle o tome kako mogu da doprinesu postizanju ciljeva koje naše specijalne službe teže”.

Putin je rekao da je poslednji put razgovarao sa Džo Bajdenom, pre nego što je Rusija napala Ukrajinu.

– Rekao sam mu, dakle, da verujem da pravite ogromnu grešku istorijskih razmera podržavajući sve što se dešava tamo, u Ukrajini, gurajući Rusiju od sebe – rekao je Putin.

Putin je nagovestio da Moskva hoće oslobađanje svog agenta zatvorenog u Nemačkoj.

Najva Karlsona da će održati intervju izazvala je veliki broj negativnih reakcija u SAD.

Američka novinarka i istoričarka En Apelbaum je napisala na društvenoj mreži Iks da je “Karlsonov intervju drugačiji jer on nije novinar, on je propagandista”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su mnogi strani novinari tražili da intrervjuišu Putina a da je Karlson dobio dozvolu jer je njegova pozicija drugačija.

– Nije proruski, nije proukrajinski, već proamerički. To je u oštroj suprotnosti sa stavom većine tradicionalnih anglosaksonskih medija – rekao je Peskov.

Putin kakvog niste videli, sa dužom kosicom i u dizel treši šeta Finskom tokom raspada SSSR

Izvor: Danas, Gardijan, Beta, 021

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link