Srbija Vesti

Milorad Grčić bez krivične odgovornosti za kolaps EPS-a, kola će se slomiti na podređenima

Grčić Eps
Foto: Milos Tesic / ATAImages

Milorad Grčić, bivši v.d. direktora “Elektroprivrede Srbije”, čovek koji je označen kao odgovorna osoba za kolaps ovog preduzeća prošle zime, neće krivično odgovarati, nakon što je protiv njega odbačena krivična prijava koju je podnela protpredsnica vlade RS i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ova vest dolazi u trenutku kada se gasi dekoratvna rasveta po gradovima usled teške energetske situacije i kada su sve glasnije najave o mogućim restrikcijama struje u narednom periodu.

Kako saznaje Nova, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) je utvrdilo da ne postoje osnovi sumnje da je Grčić zloupotrebio službeni položaj, odnosno da je nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašećenja naneo državi štetu od preko pola milijarde evra i ugrozio njen bezbednosni sistem.

Bizarno saopštenje tužilaštva

U odbačenoj prijavi se navedi da je Grčić, u periodu od 19. oktobra do 12. decembra 2021., zloupotrebom položaja i kršenjem zakona, ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Srbije, kao i da je iznosio lažne podatke predsedniku republike i ostalim zvaničnicima o kapacitetima EPS.

Kako saznaje list Nova, TOK je nakon ispitivanja prijave utvrdilo da u postupanju Grčića nema krivičnog dela, što je pokušalo da obrazloži, krajnje bizarnim saopštenjem.

“Postupajući po prijavi, ovo tužilaštvo je pribavilo i izvršilo uvid u sve izveštaje i dokaze koji su prikupljeni od strane nadležnih državnih organa Republike Srbije, tokom obavljenih uviđaja i izvršenih provera u vezi događaja od 12. 12. 2021. godine kada je došlo do ispadanja blokova u TENT-u, a koji su i sastavni deo već pokrenutih krivičnih postupaka protiv više odgovornih lica iz različitih organizacionih jedinica poslovnog sistema JP „Elektroprivreda Srbije“ u postupcima koji se vode pred Osnovnim javnim tužilaštvima u Obrenovcu i Lazarevcu i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Na osnovu uvida u ove predmete zaključeno je da je ovim postupcima u odnosu na određena odgovorna lica, koji se terete za konkretne propuste koji se dovode u direktnu vezu sa događajem od 12. 12.2021. godine, obuhvaćen i deo identičnih radnji koje se podnetom krivičnom prijavom stavljaju na teret prijavljenom Miloradu Grčiću”, navode iz tužilaštva, napominjiući da su prilikom donošenja odluke imali u vidu i prijavu koja je podneta Višem javnom tužilaštvu protiv još tri osobe iz EPS.

Grčić nije odgovoran, već njegovi podređeni

“Uvidom u ovu prijavu i priložene dokaze konstatovano je da je, deo radnji koje se stavljaju na teret Grčiću, takođe stavljen na teret i za tri prijavljena lica iz ove prijave, a u navodima i dokazima iz ove prijave, ne postoje podaci niti dokazi koji bi prijavljenog Grčića eventualno učinili njihovim saučesnikom”, navedeno je.

Prevedeno na srpski jezik, to znači da je TOK ocenilo da se protiv Grčića ne može pokrenuti postupak za one radnje zbog kojih se već vode postupci, pred nižim tužilaštvima i protiv nižih funkcionera iz RB „Kolubara“, kao i da nisu pronađeni dokazi koji ukazuju da je Grčić bio „saučesnik“ trojice svojih podređenih, a koje po istoj prijavi već procesuira Više tužilaštvo.

Najkraće rečeno, odgovornost Grčića kao prvog čoveka EPS je nepostojeća, već se na istu pozivaju njegovi podređeni službenici.

Mihajlović: Ministarstvo još uvek bez informacije o odbacivanju krivične prijave

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da to ministarstvo nije još uvek dobilo informaciju da je povučena krivična prijava protiv bivšeg vršioca dužnosti Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića.

– Nismo videli zvaničana odgovor, videli smo to po novinama, ali znate šta, možda je ta odluka po nekom pravu ali nikako nije ni po zdravoj logici ni po pravdi – rekla je ona za televiziju Prva, a prenosi Beta.

Mihajlović je podsetila da je resorno ministarstvo predalo Tužilaštvu za organizovani kriminal tu krivičnu prijavu zato što Grčića, kako je kazala, “smatramo, kao generalnog direktora, ‘vrlo odgovornim’ za situaciju koja se dešavala u EPS u svih ovih godina”.

– On je bio prvo direktor rudarskog kopa, pa je onda bio generalni driektor EPS -a i mi danas plaćamo ove milijarde, verujte, jednim delom zbog jako lošeg upravlja EPS i to ne kaže Zorana, to kaže Fiskalni savet, to kažu svi sada – rekla je ona.

Borović: Postoji sistem koji štiti kadrove SNS, ista situacija u tužilaštvu

Poznati srpski advokat Borivoje Borović u razgovoru za list Nova ističe da je ovakva odluka tužilaštva bila očekivana i da samo oslikava tužno stanje u kome se nalazi srpsko pravosuđe.

– Mislim da je ministarka Mihajlović imala ozbiljnu nameru kada je podnela krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića zbog zloupotrebe službenog položaja. Ali, očigledno je da postoji sistem koji štiti kadrove Srpske napredne stranke (SNS) i da je takva situacija i u tužilaštvu.

Grčič je napravio ogromnu štetu i gubitke EPS-u i to je svima očigledno. Ipak, postoji sistem koji štiti te kadrove i u tužilaštvu i u sudstvu i ovo je samo novi debakl srpskog pravosuđa – kaže Borović.

Ipak, ističe da ovde nije kraj, iako smatra da suštinskih promena neće biti.

– Ministarka Mihajlović ima pravo da se žali na tu odluku višoj instanci, ali nisam siguran da će to uroditi plodom – navodi poznati advokat.

Period Milorada Grčića u EPS-u ostaće zapamćen po brojnim problemima unutar Elektroprivrede Srbije.

On je decembra 2015, postao direktor kancelarije za društveno odgovorno poslovanje u Elektroprivredi Srbije, a Vlada Srbije postavila ga je 15. marta 2016. za vršioca dužnosti direktora EPS.

Izvori: Nova, Beta

Grčić će preživeti i ledeno doba, u Obrenovcu prima platu skoro kao Vučić

Čitajte Luftiku na Google vestima

300 Shares
300 Shares
Share via
Copy link