Novi Sad

Mladić kojeg je Ivan Kontić krvnički pretukao: „Presuda je sramna“

ivan-kontic
Ivan Kontić, FOTO: Promo/Uprava policije Crne Gore

Miljan Mandić, kojeg je Ivan Kontić brutalno pretukao u avgustu 2020. godine, po prvi put se obratio javnosti u vezi sa suđenjem i presudom koja je donesena u ovom postupku.

Ivan Kontić je osuđen na četiri godine zatvora, a računa mu se i vreme provedeno u pritvoru do donošenja presude. On će ostatak kazne provesti u kućnom zatvoru, piše 021.

Po rečima Miljana Mandić, sudija Nataša Vojnović donela je sramnu presudu.

– Još od momenta kada je prethodni sudija Srđan Savić zamenjen sa slučaja, zbog navodnog problema sa godišnjim rasporedima, a kasnije i jedan član sudskog veća zamenjen novim članom, ja sam lično sumnjao da će ovaj proces dobiti zasluženi epilog.

U sopstvene sumnje, vrlo brzo sam mogao da se uverim u sudnici, gde je prema meni postupano krajnje nekorektno, gde je korišćena svaka prilika da se meni izrekne opomena i unese na zapisnik, gde mi u mnogim situacijama nije dozvoljeno da govorim, niti je pokušano da se na pravičan i ravnopravan način pronađe istina o tome šta se zaista dogodilo kritičnom prilikom i šta su bili razlozi za takav čin – poručuje Mandić.

Ističe da neverovatnom deluje činjenica da se kao pokušaj ubistva ne karakteriše to što mu je desetine udaraca u glavu, dok je bio bez svesti, naneo reprezentativac u borilačkom sportu.

– Šta je bio cilj udaranja čoveka koji je bez svesti u glavu, ako ne to?! Još neverovatnije deluje činjenica da su pomagači od kojih me je jedan više puta s leđa udario pesnicom u glavu i pomogao da me obore, a kasnije i nekoliko puta šutnuo u glavu, a drugi mu pomogao da pobegne – oslobođeni.

Četiri godine koje je glavni okrivljeni dobio kao kaznu, zapravo će primenom pravila o puštanju na slobodu nakon odležane dve trećine kazne u realnosti biti 32 meseci kazne, što je već tu – dodaje Mandić.

Oštećeni u ovom slučaju smatra da se ovakvom presudom daje vetar u leđa sprovođenju nasilja i nekažnjavanju višestrukih povratnika za slična dela.

– Mojoj porodici i meni je poručeno da nikakvu zaštitu od strane države, koju u ovom slučaju predstavlja sudija, ne možemo da očekujemo mi mali, obični ljudi, koji živimo u toj državi. Država koja daje vetar u leđa ovakvim vidovima ponašanja i takve stvari ne kažnjava, ne može u budućnosti očekivati nikakav pozitivan razvoj, već samo dalje propadanje i na kraju sopstvenu propast – kaže Mandić.

On se zahvalio časnim medijima koji su pratili suđenje, ali i građanima Srbije koji su mu pružali podršku.

– Ovo pišem zbog svih nas, koji smo zaslužili pošteniju državu i institucije koje se vode interesima države i njenih građana. Onima koji su odgovorni za ovakav epilog poručujem: ‘Neka im je na obraz, ako obraza imaju’. Nadam se da će veće Apelacionog suda pažljivo pročitati čitav predmet, pogledati sve dokaze, i pravično preinačiti ovu sramnu presudu – zaključuje Mandić.

Više tužilaštvo u Novom Sadu: „Uložićemo žalbu na presudu“

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu izdalo je saopštenje povodom prvostepene presude Višeg suda u Novom Sadu u krivičnom postupku koji je vođen protiv Kontić Ivana, Leđanac Ognjena i Vukajlović Luke.

Naime, navedenom presudom optuženi Kontić Ivan je osuđen zbog izvršenja krivičnog dela teška telesna povreda na kaznu zatvora od četiri godine, dok su optuženi Leđanac Ognjen i Vukajlović Luka oslobođeni od optužbe, i to optuženi Leđanac zbog krivičnog dela učestvovanja u tuči, a optuženi Vukajlović zbog krivičnog dela pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Ovo tužilaštvo će, nezadovoljno donetom odlukom suda, u zakonskom roku od 15 dana od dana prijema presude izjaviti žalbu drugostepenom sudu, i to u odnosu na odluku za sve optužene, pre svega u odnosu na optuženog Kontića, u odnosu na kog je sud izvršio izmenu optužnice i našao da je isti izvršio krivično delo teška telesna povreda, a ne krivično delo pokušaj ubistva, za šta ga je teretila javna optužba.

Takođe, naspuprot nalaženju prvostepenog suda ovo tužilaštvo smatra da je izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđeno da su optuženi Leđanac i Vukalović izvršili krivična dela za koja su optuženi.

Ujedno, ovo tužilaštvo će izjaviti žalbu i protiv odluke suda kojom je optuženom Kontiću ukinut pritvor i određena blaža mera zabrane našpuštanja stana uz elektronski nadzor, s obzirom da se po nalaženju ovog tužilaštva samo pritvorom može postići svrha zbog koje je optuženom pritvor bio određen i produžavan tokom postupka.

Kontić osuđen na 4 godine zatvora za stravično prebijanje u Novom Sadu nad kojim je Srbija zanemela

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link