Srbija

Milica (15) iz Sombora je prava heroina, spasila baku (80) od sigurne smrti

hitna-pomoc
Foto: N1

Kada je pošla u školu sa mamom Milica Nađ, tinejdžerka iz Sombora, nije ni slutila šta će joj se desiti. Ova petnestogodišnjakinja postala je prava heroina jer je priskočila u pomoć 80 godina staroj sugrađanki koja je bila na ivici smrti!

Ona je baki čiji je život bio ugrožen pružila reanimaciju do dolaska Hitne pomoći.

Ova priča, nalik na neku sa filma, odigrala se u petak kada je Milicu majka povezla do škole. Njih dve su bile u automobilu kada su videle da je ženi na ulici pozlilo.

Stale su, prišle ženi koja je bila bez svesti, a Milica joj je bez razmišljanja pomogla i odmah započela proces reanimacije koji je nesretnu ženu i spasio.

– Bile smo u kolima na putu ka školi i ugledale smo gospođu koja leži na trotoaru. Ona je odmah istrčala napolje i prišla ženi. U tom momentu neko je već pozvao Hitnu pomoć, Milica se predstavila, rekla je da je volonterka Crvenog krsta i da zna da ukazuje pomoć.

Počela je da je pregleda, osluškivala joj je puls i razgovarala sa operaterom Hitne pomoći. Objasnila im je sve detalje i opisala kako žena izgleda. Pretpostavljala je da je u pitanju srčani udar, a oni su joj objasnili da treba da se radi reanimacija, što je ona i učinila.

Reanimirala ju je sve dok nije pristigla ekipa Hitne pomoći. Pomagala joj je i jedna žena koja se tu takođe zadesila, pa su staricu reanimirale neizmenično – ispričala je Miličina majka Jasmina Nađ za Telegraf.

Iako je Hitna pomoć pristigla ubrzo i pružila ženi adekvatnu negu i lekove, ključni spasilac je zapravo bila devojčica, što su lekari kasnije i potvrdili.

– Došla je Hitna pomoć, oni su reagovali, dali su joj adrenalin dok nisu našli stabilniji puls kako bi je transportovali. Milica je sve vreme bila sa njima i pomagala im šta god je trebalo. Spomenuli su da je prva pomoć izuzetno bitna, kao i da se reanimacija ukaže u prvih nekoliko minuta zbog srčanog mišića. Sve je ona radila dok nisu došli – navodi ponosna majka.

Inače, Milica je volonterka Crvenog krsta nepunih godinu dana i ovo je bio prvi put da nekome konkretno pruži reanimaciju, ali je sasvim jasno da je i te kako dobro znala šta radi.

– Bila sam sigurna da moje dete zna šta radi. Nije lako raditi kompresije dok spašavate nekome život. Milica je to sve prošla na obuci sa lutkom, ali nikada do sada u realnom životu nije bila u prilici da pruža pomoć nekome ko nema puls i da mora da se snađe.

Veoma sam srećna što je sve prošlo u najboljem redu i što je ona imala priliku da iskusi ovako nešto i van obuke. Ne mogu da objasnim kakav je to osećaj, biti u takvoj situaciji.

Milici nije strano da ukazuje prvu pomoć za manje nezgode, bilo je takvih situacija, ali ovo je prvi put da je ovako ozbiljna situacija u pitanju – zaključuje majka hrabre devojčice.

Lopta koja je spasila Ivanu život na Halkidikiju božji dar, izgubila je deca 10 dana ranije (FOTO)

478 Shares
478 Shares
Share via
Copy link