Magazin

Milica je imala želju da uživa u najlepšem pogledu na Tari, ali zbog kolica to nije bilo moguće, sve dok se nisu pojavila 4 heroja

Grupa mladića iz Srbije, položila je pre nekoliko dana test ljudskosti i empatije tokom boravka u Nacionalnom parku Tara.

Naime, kada su saznali da devojka u kolicima i njen momak žele da se popnu do vidikovca na Banjskoj steni, učinili su jedinu ispravnu stvar – zajedničkim snagama su je preneli do vrha.

Milica Knežević, devojka iz Zrenjanina je prilikom boravka na Tari sa svojim verenikom Draganom Bjelićem, imala želju da se popne na jedan od najlepših vidikovaca u Srbji, Banjsku stenu, ali se našla pred pravim izazovom.

Naime, budući da se kreće uz pomoć kolica od svoje petnaeste godine, put koji je previše strm, prepun kamenja i stena, nažalost, za nju je bila nemoguća mislija.

Međutim, tada su na scenu stupili momci zlatnog srca, Miloš Sabanoj, Milan Jovanović, Petar Krstić, Dragomir Stanković, koji su kada su videli da se Milica i Dragan nalaze u problemu, nesebično ponudili svoju pomoć, te su je svi zajedno, izneli do vrha.

– Došla sam na ideju da obiđem različite delove i mesta u Srbiji i pišem putopise sa akcentom na pristupačnost za osobe koje koriste kolica kroz društvene mreže, a i kroz moj blog „Izaberi da živiš“. Kada smo se moj verenik i ja započeli ova putovanja, bilo nam je jasno da u turističkim ponudama, ponudama smeštaja, ili bilo kakvih aktivnosti, gotovo nigde nema nikakvih informacija o pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. Zato smo rešili da samo odaberemo mesta, uputimo se tamo i onda vidimo dokle ćemo moći da stignemo –  kaže Milica za Blic.

Tara ih je oduševila lepotom, a budući da je njenom vereniku Draganu bio rođendan, želeli su da imaju fotografiju sa jednog od najlepših vidkovaca u Srbiiji, sa Banjske stene.

Međutim, strim put, stene i kamenje, bile su velika, nepremostiva prepreka. Tada su sreli Miloša, Milana, Petra i Dragomira, koji su se u tom trenutku spuštali sa vidikovca dole.

Kada su čuli o čemu se radi, momci nisu razmišljali ni časa.

– Banjska stena je za malo bila još jedno mesto na koje nema šanse da priđem jer svako ko je bio tamo zna kakav je uspon, ali smo onda sreli momke koji su zapravo tek sišli sa tog mesta i ponudili se da nam pomognu što me je oduševilo.

Oni su zaslužni što sam imala prilike da vidim jedan od najlepših pogleda u Srbiji, a moj verenik je dobio i najlepšu rođendansku fotku – kaže nam MIlica.

Možda nikada ne bismo ni saznali za ovaj prelepi čin ljudskosti, da se čitav događaj nije pojavio na društvenim mrežama u vidu objave koja je u samo nekoliko sati po objavljivanju, postala viralna.

– Društvo i ja smo bili na Tari. Uputili smo se do vidikovca Banjska stena i uživali u pogledu. Nakon nekog vremena pošto smo se slikali i odmorili krenuli smo nazad.

Kad smo stigli dole do puta naišao je momak sa devojkom u invalidskim kolicima i pitao nas je kakav je put do vidikovca.

Rekli smo mu da je put jako loš, da je sav u kamenju i da neće moći kolicima do gore.

Zahvalio se za informaciju i krenuo da razgleda stazu.

Društvo i ja smo krenuli dalje i kroz 20 metara doneli jednoglasnu odluku da se vratimo nazad i pomognemo momku da „iznese“ svoju devojku do Banjske stene.

Uspeli smo, izašli smo do vidikovca a malo je reći da je devojka bila presrećna. Prvi put je ispred sebe imala Taru na dlanu.

Ova fotografija je nastala kada smo se ponovo vratili do puta a momak i devojka su nas zamolili da se slikamo kako bi im ovaj dan ostao kao jedna velika uspomena“, opisao je čitavu situaciju jedan od heroja ove priče.

Šta će biti sa mojim i životom 800 hiljada osoba sa invaliditetom ukoliko se zarazimo korona virusom?

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

189 Shares
189 Shares
Share via
Copy link