Magazin Srbija

Milenka sud vratio na posao, a radno mesto mu je u međuvremenu ukinuto

Milenko Jovanović, čovek koji je dobio otkaz u Agenciji za zaštitu životne sredine nakon čega je javno govorio o problemu zagađenja i manipulaciji podacima koji se prezentuju javnosti, odlukom Višeg suda privremeno je vraćen na posao do završetka sudskog spora i konačnog epiloga.

Jovanović je više puta isticao da se nadležni bave prikrivanjem stvarnih podataka zagađenja tako što bi menjali kriterijume za merenje kvaliteta vazduha, a potencirao je i ogorman probem i nivo aerozagađenja u Boru. Pisao je nadležnima zahtevajući pojašnjenja, međutim ubrzo je dobio otkaz u Agenciji, iako je imao manje od dve godine do penzije.

Viši sud je, kako prenosi RTS, naložio agenciji da Milenka odmah vrati na posao dok se spor ne okonča. Ali, na isto radno mesto ne može jer je, kaže on, u međuvremenu ukinuto.

– Odgovarajuće mesto na koje je Agencija dužna da me vrati, da li će odgovarati mojim kompetencijama, mom znanju, to ću tek videti i prema tome se postaviti. Rešenje suda sam dobio kao prvi korak u satisfakciji nezakonitog otkaza koji sam dobio – naveo je Jovanović.

Dodaje da od Agencije još nije dobio nikakvo rešenje i da čeka reakciju obavezujeće odluke koju je Viši sud doneo.

Zakonit je otkaz, tvrde u Agenciji za zaštitu životne sredine, što je potvrdila i Žalbena komisija Vlade. Razlozi zašto je otpušten, tvrde: nije obezbedio odgovarajuću zaštitu većine mernih stanica i nije imao primerenu komunikaciju ni sa nadređenima ni sa podređenima. Za sud, mnogo toga je neobično.

– Radnje koje je Milenko Jovanović preduzimao od sredine 2019 – upozoravao mejlovima i Agenciju i nadležni skupštinski Odbor o mogućem kršenju propisa iz oblasti zaštite životne sredine, vidimo kao uzbunjivanje. Postoji verovatnoća da je protiv Jovanovića pokrenut disciplinski postupak upravo zbog toga. Neobično je da nekom ko nikad nije bio disciplinski kažnjen odmah bude izrečena najteža mera – otkaz – navode u Višem sudu u Beogradu.

Za Milenkov otkaz, pravni tim Pištaljke saznao je iz medija. Prepoznali su ga kao uzbunjivača, došli do njega, i savetima pomogli u postupku da se privremeno vrati na posao. Ta mera je samo zarez u priči, do tačke ostaju još dva postupka.

Advokat Pištaljke Duško Kovačević kaže da je Jovanović uzbunjivač.

– To je nesporno, i ovom privremenom merom to je potvrđeno, on kao i svi uzbunjivači ima dva pravca zaštite, jedan pravac ide ka poništavanju tog otkaza, to je Upravni sud i drugi pravac njegove zaštite je postupak pred Viši sudom gde se utvrđuje u postupku da je izvršeno uzbunjivanje, odnosno da je pretrpeo štetnu radnju – kaže Kovačević.

Prema njegovim rečima, treba voditi računa da čak i rešenje koje je formalno zakonito je nezakonito ako je doneto da bi se neko kaznio.

Napominje, novčanu kaznu mogli bi da plate i Agencija i njen direktor ako ne postupe po odluci Višeg suda da vrate Jovanovića privremeno na posao. Hoće li poslušati sud, u Agenciji su za sada bez odgovora.

Pokrenuta inicijativa za čistiji vazduh – potrebno 30 000 potpisa!

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

179 Shares
179 Shares
Share via
Copy link