Magazin Novi Sad

Rasistički napad novosadske doktorke još uvek bez zvanične osude

Etički odbor Lekarske komore Srbije još uvek nije zasedao u vezi sa prijavom protiv novosadske doktorke Milene Šćekić, koja je 29. juna u liftu stambene zgrade napala tamnoputu studentkinju, vređajući je na rasnoj osnovi.

Razlog za nepostupanje po prijavi je mera zabrane okupljanja.

U odgovoru koji je LKS uputila portalu Luftika navedeno je da je ova organizacija počela da zakazuje i održava sastanke i sednice tek nakon 28. avgusta, kada je naredbom o zabrani okupljanja broj lica koja mogu da se okupe u zatvorenom i otvorenom prostoru povećan sa 10 na 30 osoba.

Iako je od tada prošlo tri nedelje, Etički odbor ove organizacije još uvek nije zasedao u vezi sa prijavom koju je KC Vojvodine podneo protiv dr Milene Šćekić.

– Etički odbor Lekarske komore Srbije razmatraće pristiglu prijavu Kliničkog centra Vojvodine na narednoj sednici koju će predsednik Etičkog odbora zakazati kada budu obezbeđeni svi potrebni uslovi za bezbedno održavanje sastanka – saopšteno je iz LKS za Luftiku.

Ostalo je nejasno kakvi su to bezbednosni uslovi koji “koče” održavanje sednice i zašto se po ovoj prijavi nije ranije odlučivalo, s obzirom na to da Etički odbor broji 10 članova, upravo onoliko koliko je bilo dozvoljeno i prethodnom Naredbom o zabrani okupljanja, koja je bila na snazi od 17. jula do 28. avgusta.

U medijima su se početkom avgusta pojavile informacije kako Etički odbor nema nadležnost da oduzme lekarsku licencu, već da je to u sferi odlučivanja Suda časti, koji postupa po prijavi fizičkog lica.

Ove informacije su delimično tačne. Prema Statutu Lekarske komore Srbije, Etički odbor ne može da oduzme licencu, ali može da pokrene postupak pred Sudom časti.

– Etički odbor Komore daje mišljenje o radu članova Komore u skladu sa etičkim kodeksom i pokreće disciplinske postupke, pred sudovima časti Komore – stoji u Statutu ove organizacije.

Prijavu sudovima časti mogu da podnesu fizička i pravna lica, kao i organi Komore, među kojima je i Etički odbor.

Milena Šćekić je specijalista interne medicine, zaposlena u KC Vojvodine. Nakon što se na društvenim mrežama pojavio video u kom ona na rasističkoj osnovi napada tamnoputu devojku koja u Novom Sadu boravi u sklopu programa razmene studenata, javnost je burno reagovala, a ubrzo su stigle i reakcije nadležnih.

Njeno ponašanje oštro je osudio KC Vojvodine, koji je Lekarskoj komori i uputio prijavu. Osudu je uputila i dekanica Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, demantujući natpise po medijima da se događaj zbio na tom fakultetu.

Šćekićeva je potom ostala bez angažmana na privatnoj poliklinici ST Medicina, a kako Luftika saznaje, ni tri meseca nakon izbijanja skandala, ona nije vraćena na listu zaposlenih i saradnika u toj privatnoj ordinaciji.

Javnosti se saopštenjem obratila i sama Milena Šćekić. Rekla je da je odreagovala u afektu, da je bila izazvana nepristojnim ponošanjem, te da nikog ne mrzi na osnovu boje kože. Nije propustila da kaže i da je snimak, koji je digao Srbiju na noge, nezakonit.

Šta se tačno zbilo u liftu zgrade u kojoj živi Šćekićeva pogledajte u ovom videu:

Doktorka iz Novog Sada o demonstrantima: Šmrkom treba rasterati stoku i pendrecima dobro istući

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

116 Shares
116 Shares
Share via
Copy link