Magazin Novi Sad

Doktorka iz Novog Sada zbog rasizma ostala bez posla u privatnoj klinici, a možda izgubi i licencu

doktorka-rasizam-novi-sad

Doktorki Mileni Šćekić, koja je brutalno izvređala studentkinju medicine iz Irske Š.O., prema Kodeksu medicinske etike a u skladu sa Zakonom o lekarskoj zaštiti, preti oduzimanje licence od šest meseci do pet godina, a prvu kaznu već je dobila.

Etički odbor Kliničkog centra Vojvodine podneo je Lekarskoj komori Srbije prijavu protiv specijaliste interne medicine dr Milene Šćekić zbog incidenta koji se dogodio 29. juna kada je ona na rasnoj osnovi vređala studentkinju iz inostranstva.

Prva kazna već je stigla dr Šćekić jer je jedna privatna novosadska klinika u kojoj radi na osnovu ugovora o delu odlučila da sa njom prekine saradnju zbog sramnog rasističkog ispada.

Zabrana rada od 6 meseci do 5 godina

U Lekarskoj komori Srbije da će razmatrati pristiglu prijavu Kliničkog centra Vojvodine na narednoj sednici koju će predsednik Etičkog odbora LKS zakazati nakon ukidanja Naredbe o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Kako nezvanično saznaje ’’Blic’’, dr Šćekić bi prema Kodeksu medicinske etike, a u skladu sa Zakonom o lekarskoj zaštiti, mogla biti oduzeta licenca u trajanju od šest meseci do pet godina.

U Kodeksu medicinske etike Lekarske komore Srbije pod načelom staranja o ugledu i dostojanstvu profesije navodi se da je ’’lekar dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije’’ kao i da je dužan da ’’etičkim ponašanjem prema pacijentima, njihovim bližnjim, svojim kolegama i drugim licima i u profesionalnom i u privatnom životu čuva plemenitu tradiciju lekarskog poziva’’.

Dodaje se i da lekar ’’mora biti svestan da svaka lakomislena, nečasna, ponižavajuća i druga za lekara neprimerena radnja pogađa i druge lekare i zdravstveno osoblje, kao i zdravstvo u celini’’.

Doktorka iz Novog Sada o rasističkom incidentu: Bila sam izazvana nepristojnim ponašanjem

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

173 Shares
173 Shares
Share via
Copy link