Lifestyle Magazin

Milenin nakit “začiniće” svaku priliku, ogrlice koje ona “zabiberi” svi žele da imaju (FOTO)

milena ivanović biberče
Foto: Privatna arhiva

Za nakit se kaže da je kao savršen začin, uvek ističe ono što već postoji. A kada bismo vam rekli da začin može postati nakit?

Pre dve godine Milena Ivanović (26) završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek slikarstvo. Pred kraj studija njeni radovi oslanjali su se najviše na modnu industriju. Ta mlada umetnica istraživala je, između ostalog, koliko vodimo računa o “fasadi”, a koliko o, na primer, psihološkom zdravlju. Njeni radovi podrazumevali su eksperimentisanje sa aksesoarima, komadima odeće. A onda se ukazala ideja, po senzibilitetu drugačija od svega što je tokom školovanja istraživala, koja je njeno stvaralaštvo začinila. Doslovno.

– Krenula sam sa izradom nakita u trenutku kada nisam mogla da nađem posao koji bi me ispunjavao. Pravila sam nakit najpre za sebe. Usput, volim i da kuvam i tokom kuvanja biber je uvek prvi pri ruci. Tako da je ideja sa začinima u nakitu došla spontano.

Milena kaže da je za neke začine dosta vezana, jer je sećaju uglavnom na porodične trenutke, a miris začinjene hrane za nju je oduvek imao romantičnu notu.

– Od početka sam znala da želim da pravim nakit koji je suptilniji, svedeniji i želela sam da radim sa prirodnim materijalima. Začini su legli fantastično, jer se odlično mešaju sa glinom sa kojom radim.

Na njen dizajn utiče istraživanje o poreklu i teksturama začina, pa se tako pokazalo da su biber, koji se ne istopi kad se izmrvi i glina, koja se naknadno peče, lep spoj, koji se sljubio u prvoj Mileninoj kolekciji nazvanoj “Biberče”. To su, ispostaviće se, namirisali mnogi koji su zapazili njen rad.

– Oduševljena sam kako su ljudi ovo prihvatili i koliko njih se javilo da me podrži. Kad počinješ ovako nešto onda si  u strahu da li će se to drugima svideti. Za sada sve baš lepo ide, ističe Milena.

Dodaje da planira i nove kolekcije sa različitim začinima, a jedna bi trebalo da “zamiriše” već pred Novu godinu. Nisam uspela da iznudim najavu koji je začin sledeći u Mileninoj umetničkoj kuhinji, ali jesam podatak o njoj najdražim:

– Sviđa mi se šafran, iako ne mogu da kažem da ga koristim često u kuvanju. Cimet obožavam isto, dodaje u smeh, koji možda može da nas navede na trag.

milena ivanović
Foto: Privatna arhiva

Dok mnogi nestrpljivo čekaju njenu sledeću kolekciju, Milena se nada da će ta jedna “malena” ogrlica ili minđuša sa začinom, onoga ko je ponese, večito sećati na nešto lično i lepo, a priliku da do svoje nove uspomene dođete imaćete u subotu 29. oktobra, kada će, u Tija Pastry shop-u, ta umetnica prvi put Novosađanima predstaviti svoje “Biberče”.

Maša je skije zamenila iglama za pletenje, ne ispušta ih do 4 ujutru, a komade njenog brenda žele svi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Sandra Žigić

Lingvistkinja bačena u novinarsku vatru. Zaljubljenica u umetnost, mediteranske gradiće i kulinarstvo. Reči i začine biram pažljivo

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

67 Shares
Share via
Copy link