Magazin

Srpske mamike razjarene i u masovnoj histeriji zbog nakita od majčinog mleka

nakit

Pre nekoliko dana, na jednoj od Fejsbuk grupa u kojoj se može pročitati mnogo novih informacija, osvanula je objava jedne mlade žene, koja je postavila fotografiju malih ‘bisera’ različitih oblika i objasnila da su napravljene od njenog mleka.

Kazala je takođe da za to koristi poseban set koji se može naručiti u Hrvatskoj (do nedavno je bio dostupan samo u dalekim zemljama) koji sadrži kalupe, specijalnu smolu kao i sredstvo koje dehidrira mleko i pretvara ga u prah, pa pravi nakit po principu ‘uradi sam’. Priveske, konkretno. Od sopstvenog mleka, za sebe…

Stavimo po strani sada informacije koje su se mogle saznati… da mnogo preduzimljivih osoba koristi naivnost i neznanje mladih mama i nudi im da im napravi nešto što mogu i same po jako visokim cenama, te predstavljaju proces dehidratacije kao posebnu ‘tajnu’, a koriste identičan, naručen set za pravljenje nakita od majčinog mleka u kućnim uslovima. Prevaranata je uvek bilo, a i onih koji ne žele da se ‘cimaju’ i lakše im je da im neko drugi napravi za novac, pa se, shodno potražnji, stvorila i ponuda.

Ne zanima nas sada trgovina i zarada.

Ono što je jako zanimljivo je činjenica da danas objave nema, a mlada žena je ispod iste, osim pohvala i čuđenja, kao i zahvalnosti na brojnim novim informacijama koje je ovim povodom podelila sa čitaocima, doživela i neverovatne uvrede i svojevrsni linč.

I to, zanimljivo, baš od strane žena i majki.

Autorka ovog teksta priznaje: U početku mi je ideja delovala čudno i malo bizarno. Nakit od majčinog mleka? Ko će to nositi?

Pa…iste te majke.

U Americi i širom Evrope ovaj nakit je apsolutni hit godinama, a ovaj trend je prešao i u naš region.

Od majčinog mleka danas radionice u svetu prave prava mala filigranska umetnička dela, a često se kao osnova koristi zlato, srebro, drvo…

U nakit se stavljaju i kosa i zubići i pupčana vrpca beba, a majke kažu da im je to uspomena na najlepši period u životu. Mada ima mnogo više onih koji nisu saglasni sa ovom konstatacijom, a celu priču stavljaju u kategoriju ‘bizarno’ i ‘gadno’.

Mišljenja o „majčinim draguljima“ na društvenim su mrežama podeljena. Deo korisnika ideju smatra „odvratnom i neukusnom“, a drugi misle kako ona stigmatizira majke koje su odlučile da ne doje svoju novorođenčad.

Ovom prilikom ne želim da iznosim lične stavove i podlegnem histeriji ni na čiju stranu. Što se kaže, nećemo vodu navijati ni na čiju vodenicu. Niti ćemo ovde reklamirati izradu ovog nakita niti ćemo osuđivati.

Autorka ovog teksta danima je mislila o ovoj temi. I i dalje nemam jasno formiran stav o tome. Niti zagovaram ideju niti je osuđujem kao bizarnu ili pomodarstvo.

Masovna histerija i tako je duboko utkana u naš genetski kod, a bacanje kamena na nekog ovde je omiljena sportska disciplina. Uz katran i perje. Malo linčovanja dok se nečija glava ne zakotrlja, a onda zgroženi pobegnemo…

Ne, hvala, ipak. Svačeg ima u Božijoj bašči ili o ukusima ne vredi raspravljati, kako vam volja. Ipak, nekako sam se setila male amajlije napravljene od jelenske kože u kojoj je bio deo moje pupčane vrpce, moja kosa i ne znam šta još koju mi je nana stavila pod jastuk kad sam bila mala.

Ritualna povezivanja nisu novost na našim prostorima, a ni na drugim, nismo baš toliko različiti. Ipak smo samo ljudi i dalje, ma koliko da nam cela priča deluje paganski, bizarno i praznoverno, mi smo i dalje potomci tih koji su u nju verovali i iste se grčevito držali.

Osude ćemo zato ostaviti ipak po strani, a vaše mišljenje je uvek dobrodošlo.

Dakle, da li je ovaj nakit od majčinog mleka samo prolazno pomodarstvo ili je ipak svedočanstvo nekog dubljeg prožimanja i povezivanja mame sa novom bebom, čuvanje uspomena u ‘mlečnim biserima’, čista ljubav ovekovečena u Pandora privesku…prosudite sami.

Dr Perišić iznenadio izjavom: I muškarci mogu da doje, za sve je zaslužna dobra hipofiza

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

24 Shares
Share via
Copy link