Magazin Putovanja

Škoti na biciklima „otkinuli“ na srpsko selo: Prešli smo 2.000 km, ali ovde ostajemo

škotlanđani
Foto: RINA

Kako bi se otklonili od svakodnevne monotonije u uređenoj Škotskoj, par Lindzi i Džejms spakovali su ono najosnovnije u svoje rančeve, seli na bicikle i krenuli u nepredvidivu avanturu, piše Blic.

Na putu dugom blizu 2.000 kilometara njihove stanice biće, kako su odlučili, sve zemlje bivše Jugoslavije. Srbiju su već obišli, a na njenom zapadu, u Kosjeriću, najduže se zadržali – i kupili parče zemlje.

– Priroda nas je ovde oduševila, a naravno i gostoprimstvo domaćina zbog toga sa razlogom dolazimo u Kosjerić i rešili smo da kupimo parče zemlje kako bismo ovde u nekoj bližoj budućnosti živeli. Poseban pečat je na nas ostavilo mesto Ražana i manastir, ali naravno i srpska šljivovica. Sledeći put kada budemo dolazili pokušaćemo da naučimo ceo proces proizvodenje tog odličnog pića, kazala je Lindzi Kuran za agenciju RINA.

škotlanđani
Foto: RINA

– Vremenski uslovi nas nisu baš poslužili, ali smo uspeli da vidimo sve lepote koje Srbija ima. Beograd jeste lep kao i njegove građevine i mostovi, ali u njemu se vodi užurbani život kao i svuda u svetu. To nas nije preterano fasciniralo. Nastavili smo put ka Kosjeriću i tu smo se zadržali, jer je ovo mesto naših snova. Zaista smo oduševljeni ovom lepotom, dodala je ta cikloturistkinja.

Foto: RINA

Kažu da je biti cikloturista jedan od najlepših osećaja na svetu. Pruža vam neverovatno slobodu, spokoj, ali i dozu adrenalina dok obilazite potpuno nepoznata mesta. Osim što je neophodna dobra kondicija, da biste putovanje slično ovom izdržali, morate biti spremni i na niz drugih poteškoća. Ali, kako ističe Džejms, sve se na kraju reši, a nezaboravno putovanje nesmetano nastavi.

– Ono što nam je bio problem prilikom putovanja, svakako je nedostatak prostora za bicikliste, pa smo na pojedinim deonicama morali da siđemo kako bismo se mimoišli sa automobilima koji su se kretali, ali i dosta pasa koji su nas ometali prilikom vožnje. Ipak, osećaj koji smo doživeli i prelepe uspomene, vrede svakog rizika i truda, istakao je za kraj Džejms.

Izvor: Blic

Bračni par iz Kalifornije na prvi pogled ‘odlepio’ na Novi Sad, jedva čekaju da dođu opet

117 Shares
117 Shares
Share via
Copy link