Magazin Zdravlje

5 opasnih izvora toksičnih čestica mikroplastike koje svi imamo u kuhinji

mikroplastika kuhinja toksične čestice
Foto: Freepik/peoplecreations

Izloženost mikroplastici može povećati rizik od brojnih oboljenja, a prema kanadskoj studiji iz 2019. godine, prosečan čovek godišnje u organizam unese čak do 52.000 ovih čestica!

Rač je o česticama koje nastaju razgradnjom veće plastike i povezana je sa srčanim udarima, problemima sa plodnošću i rakom.

Nedavne studije takođe sugerišu da može smanjiti i broj spermatozoida.

Iako su ove čestice sveprisutne u životnoj sredini, postoje brojni izvori koji doprinose njihovom prisustvu i alternative koje pomažu da se izbegnu – počevši od kuhinje, piše Euronews.

Postoji pet proizvoda koje treba izbegavati kako bi se smanjila izloženost mikroplastici, prenosi mojnovisad.com.

Plastične daske za sečenje mogu preneti mikroplastiku u hranu

Studija Američkog hemijskog društva (ACS) pokazala je da samo daske za sečenje mogu izložiti ljude do 79,4 miliona polipropilenske mikroplastike godišnje.

Upotreba plastične daske za sečenje, dakle, može potencijalno povećati prenos mikroplastike u hranu.

Zato su daske za sečenje od kaljenog stakla ekonomična alternativa, lako se čiste i obično bez mikroplastike.

Posude za hranu u mikrotalasnoj pećnici mogu osloboditi mikroplastiku

Značajne količine mikroplastike mogu otpustiti plastični proizvodi označeni kao „bezbedni u mikrotalasnoj pećnici“.

Istraživači sa Univerziteta Nebraska-Lincoln sproveli su studiju 2023. godine i otkrili da je do četiri miliona mikroplastike po kvadratnom centimetru, u određenoj hrani za bebe, upakovanoj u plastiku bezbednu za mikrotalasnu pećnicu.

Ove čestice ubijaju do 75 odsto ćelija bubrega u kulturi, što izaziva zabrinutost u vezi sa potencijalnim uticajima na ljudsko zdravlje.

Stručnjaci savetuju i izbegavanje proizvoda upakovanih sa ftalatima, stirenom i bisfenolima – vrstama hemikalija koje su povezane sa raznim vrstama plastike.

Kako zadržati mikroplastiku iz kockica leda

Zamrzavanje plastike može prouzrokovati oslobađanje mikroplastike u vodu, slično procesu koji se vidi kod zagrejane plastike, prema ekspertu sa kojim je razgovarao HealthCentral.

Poslednjih godina postala je popularna održivija opcija – posude za led od nerđajućeg čelika, koje i poboljšavaju estetiku pića i brže hlade, odnosno brže smrzavaju.

Silikonske posude za kockice leda su alternativa koju mnogi smatraju zdravijom i sa kojom je lakše napraviti led.

Zašto papirne čaše zapravo nisu održiv izbor

Papirne čaše iznenađujuće doprinose zagađenju plastikom.

Naime, ove čaše zahtevaju sloj zaptivača, koji se obično sastoji od do 10 odsto polietilena visoke gustine (HDPE), kako bi se sprečilo curenje tečnosti.

Problem je javlja kod recikliranja, zbog potrebe da se HDPE sloj odvoji od papira, što komplikuje proces.

Pored toga, korišćenje papirnih čaša za tople napitke može dovesti do oslobađanja nekoliko hemikalija – fluora, hlorida, sulfata i nitrata.

Savetuje se korišćenje boce od nerđajućeg čelika za višekratnu upotrebu, koja ne samo da koristi životnoj sredini, već i smanjuje izloženost mikroplastici.

Kesice čaja mogu uvesti mikroplastiku u jutarnji napitak

Mnoge kesice čaja su napravljene od neodržive polipropilenske plastike, a čak i papirne kesice čaja mogu sadržati tragove plastike u zaptivaču, prenosi Euronews.

Univerzitet zdravstvenih nauka Dow sproveo je istraživanje koje je 2023. godine izazvalo je zabrinutost o tome kako topla voda koja se koristi za pripremu čaja može osloboditi milione mikroplastike iz ovih kesa.

Otkrili su da jedna šolja čaja može sadržati do 3,1 milijardu nanoplastike.

Kesice čaja mogu da sadrže i druge štetne supstance, uključujući jedinjenja fluora, arsenik, soli radijuma, aluminijum, bakar, olovo, živu, kadmijum, barijum i nitrate.

Izvor: mojnovisad.com, Euronews.rs

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link