Svet

Šta je potrebno da jedna slika dostigne vrednost od neverovatnih 80 miliona dolara?

Renomirani renesansni slikar, redak portret nepoznatog plemića i besprekorno stanje umetničkog dela dovode do toga da jedna slika vredi neverovatnih 80 miliona dolara. Botičelijeva slika naći će se u januaru na aukciji, a ovom prodajom će sadašnji vlasnik zaraditi najmanje 79 miliona budući da ju je kupio za tričavih million dolara.

Portret koji je u kasnom 15. veku naslikao čuveni renesansni slikar Sandro Botičeli, u januaru će se naći na Sotbijevoj aukciji u Njujorku, a njegova vrednost procenjena je na 80 miliona dolara, prenosi RTV.

Na slici je prikazan nepoznati plemić iz doba renesansne Firence kako u ruci drži rondelu – simbol okruglog oblika.

Budući da se retko ukazuje prilika za kupovinu Botičelijevih dela, u Sotbiju se nadaju da bi cena portreta mogla premašiti 100 miliona dolara, a poslednji takav slučaj ta aukcijska kuća zabeležila je prošle godine, kada je jedna slika Kloda Monea prodata za 110 miliona dolara.

Kako navodi AP, sadašnji vlasnik sliku je na jednoj aukciji kupio 1982. godine, za sumu koja danas odgovara iznosu od nešto iznad milion dolara.

Elitni status ovom umetničkom delu daje i činjenica da, barem koliko je poznato, u svetu postoji samo 12 portreta koje je uradio Botičeli.

VIDEO: Novosađanka slika VINOM i stvara pravu umetnost

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

11 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap