Magazin Srbija

NEVEROVATNE VESTI: Najvrednija slika na svetu pronađena u Banatu

Najvrednija slika na svetu
Najvrednija slika na svetu, "Šuma, Dalila Avram

Portret Isusa Hrista “Spasitelj sveta” Leonarda da Vinčija najskuplja je slika na svetu. Pre četiri godine ona je prodata na njujorškoj aukciji za skoro pola milijarde dolara (450,3 miliona).

Identitet kupca je tajan, a informacija najbliža istini bi mogla biti ona koju je objavio Vol strit žurnal (Wall Street Journal) pozivajući se na izvore iz američkih obaveštajnih službi – vlasnik slike je saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Ipak, nakon aukcije, niko više nikada nije video najskuplju sliku u istoriji. Niti se tačno zna gde je i kod koga je.

Najvrednija slika u Banatu

Ne, “Spasitelj sveta” nije pronađen u Banatu.

Slika “Šuma”, koju je naslikala Dalila Avram, trenutno se nalazi na aukciji koju organizuje MZ Krajišnik.

Ona ne mora da dosegne cenu od pola mijarde evra, dovoljno je da bude prodata za toliko da obezbedi neophodnu terapiju blizancima Milošu i Milanu Praštalo.

Time bi postala najvrednija slika na svetu, jer nije poznato da su “Spasitelj Sveta”, “Mona Liza” ili “Tajna večera” spasile nečije detinjstvo i život.

Stoga, uključite se u aukciju, ili bar pošaljite ovaj tekst onima koji bi mogli biti zainteresovani za kupovinu slike. Sigurni smo da među nama ima onih koji mogu sebi priuštiti ovakav raritet – najvredniju sliku na svetu.

Ova predivna slika (u naslovnoj fotografiji) je akril na platnu. Nastala je na likovnoj koloniji u Krajišniku 2019. godine. Autorka je mlada umetnica i diplomirani ekonomista iz Torka.

Aukcija traje do 30. juna. Ponude slati na: [email protected] ili pozvati 064/6497749.

Sredstva prikupljena prodajom slike biće uplaćena na račun za lečenje Miloša i Milana Praštalo.

O Milošu i Milanu

Miloš i Milan praštalo su petogodišnji blizanci iz Žitišta. Rođeni su prerano, u 27. nedelji trudnoće. Dijagnoze su brojne, ali prioritetna je dečija paraliza sa kojom se hrabro bori Miloš i Milanovo oštećenje vida.

Miloš i MIlan Praštalo
Foto: Ilovezrenjanin.com

Lečenje, koliko-toliko normalno detinjstvo i nada u bolje sutra znače svakodnevnu terapiju, rehabilitaciju u banjskim centrima, operacije u inostranstvu, lekove i negu.

Roditelji Miomira i Lazo su podizali kredite, prodavali šta su mogli, radili i noćne smene kako bi obezbedili neophodna sredstva, koja na dnevnom nivou premašuju desetine hiljada dinara.

Oni nisu želeli da dečaci budu korisnici humanitarnih fondacija, jer smatraju da ima mnogo druge dece kojima je pomoć neophodna.

Ipak, zahvaljujući članovima Udruženja “Naši mali anđeli” iz Žitišta, Mesnoj zajednici Krajišnik i dobrim komšijama i prijateljima, porodica Praštalo nije prepuštena samo sebi.

Koliko novca će biti potrebno za lečenje blizanaca teško je reći u ovom momentu, jer to zavisi od toka lečenja. Izvesno je da je pred njima dug period operacija, rehabilitacija, vežbi.

Kako još pomoći – Takmičenje u pecanju

Ukoliko ste pecaroš, ili samo supruga koja bi da usreći muža pecaroša, obratite pažnju na ovu akciju.

Takmičenje u pecanju na ribnjaku u Krajišniku organizuje se 20. juna. Prikupljen novac će biti prosleđen porodici Praštalo.

Meštani obećavaju dobar ulov i nezaboravan dan ili vikend, daleko od gradske vreve, u selu punom zelenila i dobrog raspoloženja.

Kotizacija iznosi 2000 dinara po ekipi. Broj članova u ekipi nije ograničen. Peca se na 4 štapa. Maksimalan broj ekipa je 32.

Prijavite se na broj 060/4192089 ili 066/5053518 i pomozite da i Miloš i Milan uskoro otkriju čari ribolovstva.

Svi koji mogu i žele da pomognu u odrastanju i lečenju blizanaca mogu da uplate novac na namenske račune:

Dinarski račun:
325930070362238771
Vojvođanska banka
Miomira Praštalo

Devizni račun:
56A: Intermediary:
Deutsche bank AG, Frankfurt AM Main
Swift code: DEUTDEFF
57A: Account with institution:
Vojvođanska banka A.D.
Swift code: OTPVRS22
59: Beneficiary Costumer:
/RS35325934170281108736
Miomira Praštalo
Nikole Tesle 030
Žitište, Serbia

Zašto smo vas slagali u naslovu?

Nismo slagali. Slika “Šuma” je ovog momenta zaista najvrednija slika na svetu. Reč je o relativitetu značenja vrednosti.
Da li je ovo klasičan „klikbajt“ naslov? Jeste, priznajemo.

Prema našem velikom iskustvu vi biste na savršeno korektan naslov “Humanitarna aukcija slike za blizance Miloša i Milana”, samo lupili lajk i nastavili dalje. Bez čitanja i bez razmišljanja.

Niste vi krivi. Previše je takvih naslova. Čitamo ih svakog dana. Lajkujemo. Šerujemo.

Želeli smo da ovo pročitate.
I molimo da prosledite dalje i skrenete pažnju i drugima. To je jedini način da petogodišnji blizanci nastave da se smeju.

 

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Svaka Vam čast i za akciju i ideju i originalnost,ali pre svega aktivizam koji izaziva amocije kod nas koji čitamo. Iskrenost je takođe nešto na šta Vam treba čestitati ali i priznati da ste u pravu.Potrudiću se da dođem bar na pecanje.

783 Shares
783 Shares
Share via
Copy link