Balkan Magazin

Bosna odbranila reku Neretvicu, ukinute građevinske dozvole za MHE

neretvica
Foto: Printskrin/ Klix.ba

Neće biti MHE na Neretvici zahvaljujući građanima i ekološkim organizacijama koji su uspeli da odbrane reku i spreče izgradnju. Ministarstvo prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona je ukinulo građevinske dozvole za dve male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik.

Ukinute su građevinske dozvole za male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće na rijeci Neretvici, od strane Ministarstva prostornog uređenja HNK, nakon što su uvažili zahteve za reviziju dozvola dostavljene od strane NVO Zeleni Neretva, a pripremljene od pravnog tima Aarhus centra u BiH, saopštio je Aarhus centar u BiH.

Kako su preneli lokalni mediji, zahtev za reviziju, na kojem je radilo i lokalno udruženje Pusti me da tečem, je zasnovan na nepravilnostima u procesu izdavanja građevinskih dozvola od strane Opštine Konjic jer su izdate bez energetske dozvole, što krši odredbe Zakona o električnoj energiji i uredbe o zahtevu za izdavanje energetske dozvole Vlade Federacije BiH.

– Dokumentacija koju je investitor imao je bila nepotpuna i ono što su imali, dobijeno je na netransparentan način. Na ovome nećemo stati i tražit ćemo odgovornost svih aktera ovog podmuklog plana – rekao je Safet Sarajlić, član udruženja Pusti me da tečem, preneo je portal Novi Konjic.

Meštani i aktivisti dva puta su sprečili izvođače radova da započnu posao, pre više od godinu dana, i sredinom juna kada je više od hiljadu meštana i aktivista blokiralo most u Goranskom Polju.

Investitor u dve MHE je Elektroprivreda BiH.

Izvor: balkangreenenergynews.com

MHE nisu dobrodošle ni u BIH: Borba za reku uz muzičku podršku Dubioza Kolektiva

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
976 Shares
976 Shares
Share via
Copy link