Balkan Magazin

MHE nisu dobrodošle ni u BIH: Borba za reku uz muzičku podršku Dubioza Kolektiva

neretvica
Foto: Printskrin/ Klix.ba

Meštani Konjica i ekološki aktivisti zaustavili su investitora koji je danas trebao da otpočne izgradnju minihidrocentrale na reci Neretvici u Bosni i Hercegovini.

Članovi benda Dubioza kolektiv solidarisali su se sa lokalnim stanovništvom na protestima protiv gradnje mini hidrocentrala na reci Neretvici u Bosni i Hercegovini.

Simbolično, otpevali su “Bella Ciao” u znak protesta i otpora a transparenti su nosili jasnu poruku : “Voda ili krv!”

Meštani su ranije najavili blokadu saobraćaja na ovom lokalitetu, odlučni kako kažu, da svojim životima spreče početak gradnje mini hidroeletkrana.

Atmosfera među meštanima bila je odlična, napetosti nije bilo, a borba za prirodu i reku Neretvicu ispraćena je  pesmom i zvucima harmonike.

Na reci Neretvici planirana je izgradnja čak 15 postrojenja, čemu se lokalno stanovništvo protivi godinama. Meštani i ekološki aktivisti su uporni u svojoj borbi tvrde da u slučaju da se izgrade postrojenja,  opstanak biljnog i životnjskog sveta se dovodi u pitanje. Pitanje je i šta će biti sa pijaćom vodom.

Projekat je otpočeo 2009. godine kada je lokalna vlast dala koncesiju Elektroprivredi Bosne i Hercegovine za gradnju 15 minihidrcentrala na 34 km reke Neretvice.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine tvrdi da je ispoštovala sve zakonske obaveze.

Meštani su sprečili investitore da danas počnu sa radovima ali su svesni da je još borbe pred njima. Oni su pokrenuli sudske sporove u nadležnim sudovima u BIH, tražeći da se ustanovi kako je insvestitor dobio sve dozvole za gradnju.

Branka Katić je protiv MHE: Imamo pravo da nešto ne damo i moramo da se osvestimo

OGLAS

92 Shares
Share via
Copy link