Lifestyle Vesti

Meso pitona moglo bi da se nađe na jelovnicima širom sveta – uskoro i na vašoj trpezi

piton

Decenijama se već priča o tome kako je industrija mesa jedan je od najvećih zagađivača na planeti. Mnogo alternativa je ponuđeno – od konzumacije insekata do mesa iz laboratorije, ali još uvek nijedna nije zaživela.

Nova studija međunarodnog tima stručnjaka proučila je mogućnost uzgoja pitona na komercijalnom nivou i kakav ekološki uticaj bi takva praksa imala u poređenju sa stočarstvom.

Rezultati su obećavajući. Zmije su brzo rasle, čak i tokom perioda posta, a odnos količine dobijenog mesa sa količnom pojedene hrane bio je izuzetno dobar. Hranjene su piletinom i glodarima, ali mogu da budu hranjene i otpacima od mesne industrije, pokazuje istraživanje naučnog časopisa Nature.

Takođe, uzgajanje zmija ima još jednu prednost.

– Njihova mogućnost da tokom perioda posta regulišu metaboličke procese kako bi održale stanje organizma služilo bi kao veoma važan faktor u predelima gde nisu uvek zagarantovani stabilno snabdevanje ili optimalni meteorološki uslovi – kaže herpetolog Danijel Natuš sa australijskog Univerziteta Makvari.

Njegov tim proučavao je dve vrste pitona malayopython reticulatus i python bivittatus, dok su godinu dana uzgajane na farmama u Tajlandu i Vijetnamu, da bi nakon toga bile iskorišćene za jelo.

Odnos pojedene hrane i dobijenog mesa kod pitona je 1,2, dok je kod lososa 1,5, kod živine 2,8, svinja šest i goveda deset.

Zmije mogu da poste mesecima bez velikog gubitka telesne mase, što ih čini idealnim za uzgoj u predelima gde hrana i voda nisu zagarantovani.

– Naša studija je potvrdila da je biološki i ekonomski moguće uzgajati pitone za komercijalnu upotrebu mesa – navode istraživači.

Uprkos tome što zmijsko meso neće preko noći stići u mesare, rezultati studije pokazali su da bi pitoni mogli jednog dana da postanu stabilni i ekonomični izvor hrane.

Izvor: RTS, 021

Pivo i grckalice od cvrčka i praškaste larve crva: EU odobrila insekte za ljudsku ishranu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link