Svet Vesti

Pivo i grckalice od cvrčka i praškaste larve crva: EU odobrila insekte za ljudsku ishranu

Cvrčci ishrana
Foto: Phil Coomes

Prenaseljenost planete, sve manja dostupnost i sve veća ograničenost osnovnih resursa za preživljavanje – hrane  i vode, ali i sve veće zagađenje životne sredine, naterali su ljude da posegnu za nekonvenciolnim načinima ishrane, makar za evropsko podneblje.

Naučnici sve više istražuju alternative za meso, uzgojeno u laboratoriji i različite veganske varijante, a sada je i Evropska Unija konačno odlučila da dozvoli ishranu na bazi određenih vrsta insekata, kojima se već vekovima hrane dve milijarde ljudi, posebno na azijskom kontinentu.

Novi propisi stupaju na snagu krajem meseca

Evropska Komisija je napokon, nakon višegodišnje kampanje i lobiranja nutricionista, „Zelenih“, kao i samih proizvođača, dopustila upotrebu praha od kućnog zrikavca ali i crva brašnara za upotrebu u proizvodima namenjenim ljudskoj konzumaciji.

Odobrenje je rezultat zahteva kojeg je 2019. godine podnela kompanija „Cricket One“, prenosi B92.

Pozitivan odgovor Komisije usvojen je nakon naučnog mišljenja Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) koja je potvrdila i odobrila sigurnost proteinskog praha.

Novi propisi, uredbom koju je potpisala predsednica EK Ursula von der Lejen, stupaju na snagu krajem meseca.

Najčešći argument u prilog konzumaciji jestivih insekata je taj što su ekološki prihvatljivija alternativa mesu.

Pivo i grickalice od cvrčaka i larve crva brašnara

Odobrenjem se dopušta proizvođačima hrane u EU da koriste proteinski prah od kućnog cvrčka Acheta Domesticus u proizvodnji nekoliko vrsta hrane.

To uključuje proizvode na bazi testenine, orašaste plodove, semenke uljarica, grickalice, umake i mesne proizvode, supe, hleb, peciva od više žitarica, krekere i grisine.

Zatim, tu su suve mešavine za pekarske proizvode, keks, prerađevine od krompira, jela na bazi mahunarki i povrća, surutku u prahu, grickalice na bazi kukuruznog brašna, pića slična pivu i čokoladne poslastice.

Proizvodi koji sadrže proteinski prah biće označeni na odgovarajući način kako bi se potrošači upozorili na potencijalnu alergijsku reakciju.

Takođe, 06. januara 2023.godine, Evropska komisija odobrila je uvođenje smrznutih, osušenih i praškastih oblika larvi Alphitobius diaperinus, poznatijih kao mali crv brašnar, na tržište EU.

EFSA je takođe utvrdila da su larve malog crva brašnara sigurne i, u odobrenim oblicima, sada su dopuštene kao sastojci u nekoliko prehrambenih proizvoda namenjenih opštoj populaciji.

Proizvodi od cvrčka Acheta Domesticus i malog crva brašnara Alphitobius diaperinus se ovim pridružuju popisu hrane od insekata odobrene od strane EU koji se do sada sastojao od crva brašnara Tenebrio Molitor i skakavca Locusta migratoria.

Izvor: B92

„Sjajna je, oseća se meso“: Stručnjaku za kobasice koji mrzi vegane uvalili vegansku alternativu (VIDEO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link