Decenijama se već priča o tome kako je industrija mesa jedan je od najvećih zagađivača na planeti. Mnogo alternativa je ponuđeno – od konzumacije insekata do mesa iz laboratorije, ali još uvek nijedna nije zaživela.
Nova studija međunarodnog tima stručnjaka proučila je mogućnost uzgoja pitona na komercijalnom nivou i kakav ekološki uticaj bi takva praksa imala u poređenju sa stočarstvom.
Rezultati su obećavajući. Zmije su brzo rasle, čak i tokom perioda posta, a odnos količine dobijenog mesa sa količnom pojedene hrane bio je izuzetno dobar. Hranjene su piletinom i glodarima, ali mogu da budu hranjene i otpacima od mesne industrije, pokazuje istraživanje naučnog časopisa Nature.
Takođe, uzgajanje zmija ima još jednu prednost.
– Njihova mogućnost da tokom perioda posta regulišu metaboličke procese kako bi održale stanje organizma služilo bi kao veoma važan faktor u predelima gde nisu uvek zagarantovani stabilno snabdevanje ili optimalni meteorološki uslovi – kaže herpetolog Danijel Natuš sa australijskog Univerziteta Makvari.
Njegov tim proučavao je dve vrste pitona malayopython reticulatus i python bivittatus, dok su godinu dana uzgajane na farmama u Tajlandu i Vijetnamu, da bi nakon toga bile iskorišćene za jelo.
Odnos pojedene hrane i dobijenog mesa kod pitona je 1,2, dok je kod lososa 1,5, kod živine 2,8, svinja šest i goveda deset.
Zmije mogu da poste mesecima bez velikog gubitka telesne mase, što ih čini idealnim za uzgoj u predelima gde hrana i voda nisu zagarantovani.
– Naša studija je potvrdila da je biološki i ekonomski moguće uzgajati pitone za komercijalnu upotrebu mesa – navode istraživači.
Uprkos tome što zmijsko meso neće preko noći stići u mesare, rezultati studije pokazali su da bi pitoni mogli jednog dana da postanu stabilni i ekonomični izvor hrane.
Izvor: RTS, 021
Dodaj komentar