Pozvali ste prijatelje na druženje, pićence se već hladi u frižideru, pripremili ste i razne društvene igre za zabavu, kad vam odjednom sine – nemate nikakvo posluženje. Ako ste se našli u takvoj situaciji, ne paničite, jer imamo idealno rešenje za vaše probleme – preukusna meksička proja će sigurno oduševiti vaše goste, a izuzetno brzo i lako se sprema.
Sastojcima i načinom pripreme podseća na tradicionalnu srpsku proju, uz nekoliko neočekivanih obrta.
Upravo zato je ovaj recept prava stvar u „hitnim“ situacijama, kada nemate puno vremena da provedete u kuhinji, a već od mirisa koji se širi iz pećnice, poći će vam voda na usta.
Potrebni sastojci (za 4 do 6 osoba):
- 1 pakovanje „Dr. Oetker“ smese za proju „po receptu naših baka“
- 100 grama dimljene slanine
- 150 grama feta sira (može i mladi sir, ako volite blaži ukus)
- 10-ak zelenih maslina bez koštice
- 3 pečene kisele paprike
- 100 grama kukuruza
- 100 grama tvrdog sira
- gazirana mineralna voda
- maslinovo ulje
- susam
Način pripreme:
Uključite pećnicu da se zagreje na 200 stepeni.
Dimljenu slaninu iseckajte na sitne komadiće, pečenu papriku na trakice, a masline prepolovite.
Stavite papriku, kukuruz i masline na kuhinski ubrus, kako bi se ocedio višak tečnosti, a za to vreme isecite feta sir na kockice.
Ubacite masline i pečenu papriku u secko i dobro izmiksajte (naravno, možete ovo da učinite i „peške“ – nožem, ali poenta je da jelo bude što pre gotovo).
U dublju šerpu ubacite smesu za proju u prahu, dodajte 1 deciltar ulja (otprilike 3 čašice za rakiju) i 4 decilitra mineralne vode.
Dobro umutite mikserom nekoliko minuta, dok ne dobijete kompaktnu masu (prašak za pecivo nije potrebno dodavati naknadno).
U umućeno testo dodajte usitnjene pečene paprike i masline, kao i iseckanu slaninu, feta sir i kukuruz.
Promešajte varjačom, a potom nastavite mućenje mikserom par minuta. Nemojte dodatno soliti, pošto sama smesa za proju već u sebi sadrži so, a dodatnu slanoću jelu daće slanina i sir.
Tek malo nauljite dno tepsije, a zatim izručite iz šerpe „umiksano“ testo sa satojcima. Narendajte preko tvrdi sir, pa pospite od gore susamom.
Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu i pecite na srednjoj rešetki oko 40 minuta. Znaćete da je meksička proja gotova, kada dobije finu zlatnu koricu.
Izvadite tepsiju iz rerne, prekrijte krpom i ostavite 15-ak minuta na sobnoj temperaturi, da se malo ohladi, a potom iseckajte na kockice.
Za pravi meksički ugođaj, poslužite proju uz ljute halapenjo papričice (ako želite da vaši gosti „bljuju vatru“, možete ih staviti i u smesu) i „bezobrazluke nakoso“ – kobasicu, kulen, šunku, ili šta vam je već pri ruci.
Sasvim sigurno će izmamiti uzdahe zadovoljstva kod vaših prijatelja, a za desert možete ispeći slastan kolač sa višnjama i breskvama, koji se jednako lako sprema.
Prijatno!
Dodaj komentar