Magazin Srbija

3 godine robije za Miloša, oca petoro dece koji se lečio marihuanom, uhapšen sa 20 din u džepu

milos-matejic
Miloš Matejić, foto: privatna arhiva

Smederevac Miloš Matejić (37) ima bolesnu jetru i bori se sa depresijom i anksioznošću. Teška bolest koja ga je pogodila bila je jedan od okidača, ali i činjenica da je u 12. godini pronašao oca u kadi sa isečenim venama.

Kada je čuo da se stanja poput njegovog uspešno leče uljem kanabisa odlučio je da u svom domu uzgaja marihuanu, sve do nije uhapšen i osuđen na tri godine robije.

Traume iz detinjstva i pogubne posledice

Miloš je otac petoro dece, a sa 12 godina spasao je život svom ocu, koji je kada je saznao da ima rak jetre pokušao da oduzme sebi život.

Pre 13 godina saznao je da i sam ima bolesnu jetru.

– Moje zdravstveno stanje bilo je jako loše i psihičko i fizičko. Transaminaze su mi bile stalno povišene, rezultati su bili nepovoljni. Moj otac umro je od raka jetre, a više članova porodice preminulo je od karcinoma. Meni nikakvi lekovi nisu pomagali – započeo je razgovor za Telegraf.rs Miloš Matejić.

Desetak godina nakon što su mu dijagnostikovani problemi na jetri, Miloša je prijatelj posavetovao da proba sa uljem kanabisa.

– Probao sam ga 2017. godine i tad počeo da ga koristim. Mesec dana kasnije, krvna slika mi je bila odlična. Osećao sam se bolje i psihički jer sam pre bio depresivan i anksiozan i zbog bolesti i zbog oca. Koristio sam lekove za to, od kojih mi se samo spavalo – kazao je naš sagovornik.

Nakon što se uverio u delotvorno dejstvo ulja, odlučio je da sam uzgaja marihuanu.

– To sam uradio jer kad se ulje nabavlja na „crno“, nikad ne znaš šta se u njemu nalazi. Odlučio sam da ga sam pravim i da budem siguran da koristim najbolju stvar za svoje zdravlje, prvenstveno zbog moje petoro dece i supruge koja je takođe bolesna i očekuje operaciju na srcu – objasnio je Matejić.

3 godine robije

– Biljke sam zasadio 2018. u maju i nisam mogao da znam da li u sebi sadrže THC, s obzirom da sam semenke pronašao na Deliblatskom jezeru. Tek što sam povadio biljke policija mi je zakucala na vrata i pronašla ukupno 11 biljaka – priča Miloš.

Na sudskom veštačenje merene su cele biljke, iako se za ekstakciju ulja koriste samo listovi.

– Pritom su izmerene nakon čupanja, a marihuana se koristi nakon sušenja kad dosta izgubi na gramaži. Zbog toga što su računali kilažu nakon čupanja ispalo je da sam ja kod sebe imao oko šest kilograma marihuane – rekao je Matejić.

Zvaničnom presudom osuđen je na tri godine zatvora, a na odsluženje kazne ide 14. juna.

– Pokušao sam da objasnim da sam marihuanu uzgajao samo da bih napravio ulje od kanabisa koje bih koristio za svoje zdravlje. Imao sam kod sebe i recept za ulje. Na suđenju to nisu priznali, kao ni moje bolesti i osuđen sam za neovlašćenu proizvodnju droge – navodi Miloš Matejić.

Miloš ističe da do sada nikada nije imao problema sa zakon, pa čak ni saobraćajne prekršaje.

– Plašim se odlaska u zatvor zbog svoje dece i supruge jer jedino ja izdržavam porodicu. Odlazim u zatvor, a zaista sam marihuanu zasadio samo zbog svog zdravlja. U momentu kad je policija došla kod mene, ja sam imao samo 20 dinara u džepu, što jasno govori da marihuanu nikada nisam prodavao – kazao je Miloš.

Razgovor za medije zaključuje stavom da marihuana mora biti legalizovana u medicinske svrhe, kao i da ulje kanabisa dokazano pomaže u lečenju stanja poput njegovog.

Marihuana se skida sa liste narkotika

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je 20. aprila da će Srbija kao članica UN ispoštovati odluku UNODK-a da se marihuana skine sa liste narkotika i naveo da se u Srbiji već radi na tome.

Prošle godine, 2. decembra, komisija Ujedinjenih nacija (UN) za opojne droge odlučila je da iz kategorije najopasnijih narkotika ukloni kanabis i smolu kanabisa, koja se koristi za proizvodnju hašiša.

Na osnovu Konvencije iz 1961. godine kanabis i smola kanabisa bili su u Četvrtoj kategoriji narkotika, zajedno sa drugim opioidima.

Krivični zakonik

Prema Krivičnom zakoniku ko neovlašćeno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju ili ko radi prodaje kupuje, drži ili prenosi, ili ko posreduje u prodaji ili kupovini,ili na drugi način neovlašćeno stavlja u promet supstance, ili preparate koji su proglašeni za opojne droge, kazniće se zatvorom od tri do dvanaest godina.

Legalizacija: Svaki Makedonac sme da gaji 2-3 biljke marihuane samo za sebe

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

476 Shares
476 Shares
Share via
Copy link