Magazin Vesti

Srbija legalizuje marihuanu, Lončar apeluje na strpljenje

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će Srbija kao članica UN ispoštovati odluku UNODK-a da se marihuana skine sa liste narkotika i naveo da se u Srbiji već radi na tome.

Lončar je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Severne Makedonije Venkom Filipčetom, kazao da nema razloga da Srbija ne ispoštuje odluku UN.

„Već smo ušli u tu problematiku i mi kao članica UN ispoštovaćemo sve. Radimo na tome i kako su oni zamislili nema razloga da ne primenimo, a da ne ugrožavamo građane i zakonodavstvo“, kazao je Lončar.

Dodao je da će odluke u vezi sa tim doneti najveći stručnjaci u našoj zemlji i, navodeći da je to izuzetno osetljiva tema, zamolio sve da ne nagađaju unapred šta će i kako biti, već da se strpe, piše RTS.

„Izuzetno je osetljiva tema. Najstručniji ljudi u kontaktu sa UN će dati rešenje. Potrebno je strpljenje“, zaključio je ministar zdravlja.

Severna Makedonija je u proces legalizacije marihuane ušla dosta ranije.

Premijer Zoran Zaev izjavio je da će u toj zemlji svaki građanin moći za ličnu upotrebu da gaji dva-tri stabala kanabisa, preneli su mediji u decembru 2020.

„Naš stav je jasan po ovom pitanju. Neće biti privilegija samo za bogate da investiraju, cilj je da se omogući svakom građaninu da može da gaji dva-tri stabla pod kontrolom agencije što je i predviđeno zakonom kako bi mogao da je koristi za ličnu upotrebu ili da delegira nekoj kompaniji da umesto njega gaji. I svako stablo će biti obeležano posebnim brojem zbog kontrole“, rekao je Zaev.

Severna Makedonija u legalizaciji marihuane vidi i svoj turistički potencijal.

Zahvalni Makedonci: Besplatna putarina ovog leta za srpske državljane

 

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

98 Shares
Share via
Copy link