Beograd Magazin

Najpoznatiji novosadski mesar Matijević kupuje jedan od simbola Beograda

hotel-slavija
Foto: Zorana Jevtić

Početkom nedelje, Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je poziv za prodaju 100 odsto državnog udela hotela „Slavija“ u Beogradu. Početna cena određena je na osnovu procenjene vrednosti kapitala, a ona iznosi 24,9 miliona evra.

Mediji su ocenili da se ovako prodaje još jedan od simbola grada posle Beograđanke, zgrade BIGZ-a, Genex kule, Sava centra…

Jedan od zainteresovanih za kupovinu hotela je izgleda i biznismen Petar Matijević. Bojan Matijević, njegov sin, potvrdio je da će njegova kompanija otkupiti dokumentaciju, a da će odluku o tome da li će učestvovati ili ne u nadmetanju, tek doneti, piše Kurir.

Matijević je već jednom učestvovao u pokušaju privatizacije hotela. Iako se hotel “Slavija” nalazi maltene 10 godina u procesu privatizacije deo hotela Slavija zamalo da bude prodat pre pet godina.

Već ima četiri hotela

Matijeviću ovo nije prvi hotel u Beogradu na luksuznoj lokaciji. On je 2016. godine kupio zgradu Jugoeksporta u centru Beograda za 7,3 miliona evra. Posle rekonstrukcije, 2019. otvoren je hotel sa četiri plus zvezdice „Beograd centar“.

U vlasništvu porodice Matijević su, pored industrije mesa „Matijević“, nekoliko farmi i više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta. Takođe još i četiri hotela pod brendom ‘MAT Hoteli’, tri u Novom Sadu i jedan u Zrenjaninu.

Naime,javni izvršitelj je dao na prodaju Slaviju Lux 2018. godine na ime navodnog duga hotela od dva miliona evra prema austrijskoj firmi Fil Šar, crnogorskog kontroverznog biznismena Branislava Šarovića koji je ubijen 2009. godine.

Nakon što je Arbitražno veće presudilo u korist ove firme koja je navodno pozajmljivala novac Slaviji, čak je i sprovedena aukcija. Ali Privredni sud je poništio odluku Arbitražnog veća.

Izvršitelj je tri puta utvrđivao vrednost hotela, pa je prvo procenio na četiri miliona evra, da bi nakon reakcije poslovodstva Slavije povećao procenu na 5,9 miliona evra.

Na kraju je uvažio procenu veštaka od 9,4 miliona evra. Na aukciji je početna cena bila 70 odsto procenjene vrednosti, odnosno 6,53 miliona evra. Po ovoj ceni, kvadrat hotela Slavija Lux vrednovan je po svega 940 evra.

Na aukciji je pobedio biznismen Petar Matijević, odnosno njegova fima „Mat Real Estate“ koja je odmah položila i depozit od šest miliona evra. Privredni sud proglasio je prodaju nevažećom.

Matijević podelio otkaze radnicima, a sada ih tuži jer im je dao prevelike otpremnine

Izvor: Kurir.rs/Bonitet.com

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link