Magazin Srbija

Siguran posao i plata od 2.000 €: Fakultet gde svi upadnu na budžet, traje 3 godine, a retko ko ga upisuje

studenti predavanja
Foto: Freepik/gpointstudio

Polako se bliži velika matura, a verovatno će se, kao i svake godine, većina svršenih srednjoškolaca opredeliti za neke od popularnih fakulteta, poput Fakulteta organizacionih nauka, ili Elektrotehničkog fakulteta. Oni kojima finasijska situacija to dozvoljava, najčešće se opredeljuju za privatne visokoškolske ustanove koje školuju programere i IT menadžere. Retko ko od njih razmišlja o trogodišnjim studijama, koje obezbeđuju siguran posao i dobru platu, kao što je to Mašinski fakultet u Beogradu.

Posebno je značajno mašinsko inženjerstvo,jer se za polaznicima tog smera otimaju kompanije još tokom druge godine studija. Ipak, njih nema dovoljno, iako plata mašinskog inženjera iznosi više od 260.000 dinara.

Mašinski inženjeri ne čekaju na posao, već posao čeka njih

Ukoliko „prelistate“ oglase za posao, zapazićete da je svaki treći namenjen mašinskim inženjerima.

Takvi oglasi i po nekoliko nedelja ostaju na sajtovima za pronalaženje posla. Zašto?

Mašinski inženjer je zanimanje koje je veoma traženo, tako da oni koji upišu taj smer praktično ne čekaju ni dana na posao, već posao čeka njih.

Međutim, nema dovoljno mašinskih inženjera zato što nema zainteresovanih studenata, iako oni, po završetku studija, zarađuju od 1.500 evra pa na gore.

Prema nekim anketama, plata inženjera može da iznosi i preko 260.000 dinara, što ga svrstava u jedno od najplaćenijih poslova u Srbiji.

Zbog nedovoljnog broja prijavljenih gotovo svi na budžetu

Mašinski fakultet u Beogradu godinama važi za dobar fakultet koji je „lako upisati“.

mašinski fakultet beograd
Foto: Screenshot/YouTube/Mašinski fakultet Beograd

Na osnovnim studijama mašinstva postoje dva smera u trajanju od tri godine – mašinsko inženjerstvo i informacione tehnologije u mašinstvu. Na prvi program prima se oko 600 studenata. Tačnije 620, dok na drugom samo 60.

Međutim, zbog nedovoljne zainteresovanosti studenata, mahom svi prijavljeni budu na budžetu, piše Nova.

Od njih 600, tek polovina završi fakultet u roku. Ona druga polovina, nekih 300 studenata, odustane ili na samom početku ili tokom apsolventskog staža jer su se već zaposlili, s obzirom da poslodavci „merkaju“ buduće inženjere mašinstva već na drugoj godini.

„Lako ga upisati, teško završiti“

Iako je, kako je pokazala praksa, Mašinski fakultet lako upisati, ipak ga nije lako završiti.

A upisuju ga jer se na prijemnom ispitu polaže samo matematika.

Zbog „lakog“ odnosno jednostavnog prijemnog, prijave se i oni studenti kojima je prva želja Prirodno-matematički fakultet, ETF ili Visoka strukovna škola informacionih tehnologija, pa ako ne upišu željene studije, onda zasigurno upadaju na Mašinski.

Mašinski inženjeri projektuju mašine i alate, organizuju njihovu proizvodnju i bave se njihovim iskorišćavanjem. Oni su stučnjaci za pogonske motore, vozila i plovila, procesna i energetska postrojenja, nosive konstrukcije, vojnu tehniku.

Njihov opseg posla je prilično zahtevan i ozbiljan, zbog čega Mašinski fakultet ne završavaju svi.

A oni koje mašinstvo zanima, završe ga u roku i najčešće odu u inostranstvo da rade. Oni, pak, koji odluče da ostanu u Srbiji, imaju za početnu platu oko 1.500 evra, dok im posle samo dve godine rada plata može ići i za hiljadu evra više.

Najveća potražnja u oglasima za posao za ovom strukom jeste u oblasti proizvodnog mašinstva, automatskog upravljanja, termotehnike, procesne tehnike, industrijskog inženjerstva.

Izvor: Nova

Od kupljene do diplome državnog fakulteta: Kakvo obrazovanje imaju naše starlete?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link