Magazin Svet

Stigle su nam prve razglednice sa Marsa – u boji! (FOTO)

NASA-in rover Perseverance koji je u četvrtak uveče po srednjevropskom vremenu sleteo na Mars, tačnije u krateru Jezero, poslao je na Zemlju prve fotografije u boji. Uspešno sletanje označilo je početak višegodišnje potrage za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Crvenoj planeti.

mars
Foto: EPA-EFE/NASA/JPL-Caltech HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Prva fotografija koju je NASA objavila odnosi se na sletanje rovera na površinu Marsa. Snimak je nastao iznad samog rovera, a fotografijom je uhvaćen momenat otvaranja padobrana na roveru, nakon čega je usledilo spuštanje na površinu planete.

Druga, odnosno treća fotografija koje su objavljene na zvaničnom Facebook profilu, odnose se na prvi “radni dan” rovera na Marsu, odnosno u krateru Jezero koji je dobio ime po opštini u blizini Jajca, u BiH.

“Otvoreni horizont, sa toliko toga da se istraži. Jedva čekam da krenem”, stoji u drugoj objavi s Marsa.

Na trećoj fotografiji “Perseverance” je snimio kamenje koje se nalazi na Marsu.

Podsećamo, Perseverance je peti rover koji je uspešno završio putovanje od Zemlje do Marsa. Rover je stvoren u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon, težak je jednu tonu i ima ruku robota dugu dva metra. Opremljen je sa 19 kamera i dva mikrofona za snimanje muzičke kulise Marsa.

Zanimljivo, neka od korita koja vode do kratera Jezero nazvana su po rekama u Bosni i Hercegovini, tačnije po Neretvi, Savi i Plivi.

“Mars 2020” je najambicioznija i tehnološki najsofisticiranija NASA-ina misija na Crvenu planetu koja bi mogla da ponudi konačne odgovore na pitanje – da li je na Marsu ikada bilo života.

Previđeno trajanje misije na Marsu je dve godine, a ukupna vrednost projekta iznosi 2,7 milijardi dolara.

Izvor: Nova.rs

Posle 7 meseci leta i “7 minuta terora” Rover je sleteo na Mars i traži dokaze života (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

89 Shares
Share via
Copy link