Svet Vesti

NASA objavila vremensku prognozu za 2024. i već možemo da počnemo da paničimo

lutalica vrucina
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Jul 2023. godine bio je najtopliji mesec od kada se prate temperature, a 2024. godina bi mogla biti još toplija, upozorili su naučnici američke svemirske agencije NASA.

Postoji oko pedeset posto šanse da će 2023. biti najtoplija ikad zabeležena godina, a očekuje se da će 2024. biti još gora, predvideli su stručnjaci američke vlade.

– Ovaj jul je bio znatno topliji nego bilo koji prethodni jul i bilo koji prethodni mesec, još od 1880. godine. Nastavlja se dugoročni trend dramatičnog zagrevanja koji traje četiri decenije – izjavio je direktor Nasinog Instituta za svemirske studije Godard (GISS) Gevin Šmit.

Osim globalnog otopljenja, situaciji doprinosi i ciklički fenomen El Nino, sinonim za dodatno globalno otopljenje, koji zagreva površine okeana. Trebalo bi da potraje i nakon sledeće zime, očekuju klimatolozi.

– Najjači uticaj El Nina dogodiće se 2024. godine. Stoga očekujemo ne samo da će 2023. biti izrazito vruća, a možda i rekordna godina, nego i da će 2024. biti još toplija – rekao je Šmit.

U delovima Južne i Severne Amerike, severne Afrike i Antarktika zabeležene su temepreature za oko četiri stepena iznad mesečnog proseka u periodu od 1951. do 1980. U zemljama severne Evrope i delovima američkog Srednjeg zapada temperature su bile bliže prosečnim, saopštila je Nasa.

Sveukupno, prošli mesec je bio za 1,18 stepeni Celzijusa topliji u odnosu na prosečne julske temperature od 1951. do 1980.

To pokazuje da se nastavlja dugoročni trend zagrevanja, na šta pre svega utiču emisije gasova s efektom staklene bašte.

Temperatura je u julu ove godine bila za 0,24 stepena viša od svih temperatura koje je NASA beležila u julu, a pet najtoplijih meseci od 1880. desili su se u prethodnih pet godina prema podacima GISS-a.

– Ove promene koje vidimo u globalnim temperaturama odražavaju se na stvarne toplotne ekstreme koje ljudi doživljavaju na lokalnom nivou. Sada možemo sa izvesnom pouzdanošću da kažemo da na toplotne talase u Severnoj Africi, Bliskom istoku, jugozapadu SAD, Kini i južnoj Evropi direktno utiče činjenica da se cela planeta zagreva – rekao je Šmit.

GISS prikuplja podake o temperaturi površinskog vazduha i površine mora sa desetina hiljada meteoroloških stanica.

Rekordnoj temperaturi u julu doprinele su i visoke temperature površine mora, posebno u istočnom delu Pacifika, što ukazuje na razvoj meteorološkog fenomena El Ninjo koji ima efekat dodatnog zagrevanja planete.

Šmit je istakao da je zabrinjavajuće to što se uticaj El Ninja na globalne temperature obično oseti tokom zime i proleća, upozorivši da se očekuje da će se njegov najveći uticaj osetiti u februaru, martu i aprilu 2024. godine, prenosi Beta.

Izvor: Jutarnji list

Voditeljka grčke vremenske prognoze rasteruje i najcrnje oblake – đuska, peva i mami osmehe (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link