Magazin

Lansiran najveći teleskop na svetu, počela nova era u istraživanju svemira

džejms veb
Printscreen

U vreme kada se pojavljuje sve više onih koji veruju da je Zemlja zaista ravna ploča, stiže nam informacija da je teleskop “Džejms Veb”, vredan vrtoglavih deset milijardi dolara, napustio Zemljinu orbitu krenuvši u istorijskoj misiji čiji je cilj da snimi prve zvezde koje će “osvetliti univerzum”.

Lansiran je iz stanice u Francuskoj Gvajani, otvarajući tako novo doba istraživanja svemira. Njegov let u orbitu trajao je nešto manje od pola sata, a signal koji potvrđuje uspešan ishod trebalo bi da bude primljen u Keniji.

Teleskop nosi naziv po jednom od arhitekata sletanja misije “Apolo” na Mesec i naslednik je teleskopa Habl.

Međutim, inženjeri koji rade sa američkim, evropskim i kanadskim svemirskim agencijama izgradili su novu opservatoriju koja ima noviju tehnologiju. Uzlet se željno iščekivao, ali je takođe bio praćen uz dosta anksioznosti. Hiljade ljudi širom sveta radilo je na ovom projektu u proteklih 30 godina.

Snažni infracrveni teleskop, koji je NASA predstavila kao premijerni opservatorijum, poleteo je u svemir u raketi “Ariana 5”. Instrument težak 6.350 kilograma biće pušten iz rakete nakon leta u svemir. Teleskopu će nakon toga trebati mesec dana da se doveze do svoga odredišta u solarnoj orbiti, otprilike milion milja od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Meseca.

Teleskop Habl, poređenja radi, kruži oko Zemlje s udaljenosti od 340 milja. Takođe, ovaj teleskop, oko sto puta osetljiviji od Habla, omogućava da se duboko promeni razumevanje svemira i mesto čoveka u njemu.

Veb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gde se rađaju zvezde, dok je Habl delovao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim talasnim dužinama.

Izvor: BBC/Nedeljnik

Andrej (15) je pravi genijalac, opčinjen je brojevima, istražuje svemir i rešava ekološke probleme

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

40 Shares
Share via
Copy link