Film Magazin

Neverovatno čudna i tužna priča o najtraženijem dečaku u domaćem filmu

marko ratic cavki

Neverovatno čudna i tužna priča je o malom Čavki, koji je u drugoj polovini osamdesetih bio najtraženiji dečak u našoj filmskoj industriji da bi zatim potpuno nestao i na kraju tragično završio.

Nema previše podataka o njemu osim nekoliko tekstova, a po svemu sudeći Dragan Kresoja ga je našao u centru Beograda kako tumara ulicama i pozvao ga na audiciju za sina Bate Živojinovića u filmu “Kraj rata”.

Dečak je imao osam godina u tom trenutku, živeo u rušljivoj kući sa roditeljima, može se reći i straćari, a onda je dobio ulogu i sa harmonikom u rukama kroz ceo film išao sa Batom u potrazi za osvetom tj. osvetama i stvarno je bio odličan u ulozi.

To mu je donelo pažnju filmadžija, počeo je da dobija nove ponude i prihvatio je neke dobre, tu se ističu naravno naslovni junak u “Čavki”, a bio je i Greca, klinac koji živi sa Lauševićem i kompanijom u “Dogodilo se na današnji dan”, isto veoma dobra uloga, u stilu ostalih drska, inteligentna, otresita i sa vidljivim životnim iskustvom.

Od njegove glumačke zarade su roditelji dobili dovoljno novca za bolju kuću, tih godina je igrao i u filmovima “Kriminalci”, “Granica”, seriji “Aleksa Šantić” i u još par televizijskih projekata, osvojio i nagradu na Niškom festivalu, međutim početkom devedesetih odlučuje da se sa 15-ak godina sasvim povuče iz javnog života, nikada više nije ni glumio, niti davao bilo kakve intervjue.

Dve decenije se ništa nije znalo o njemu sve dok 2013. nije preminuo od raka sa svega 38 godina.

Možda se snalazio lepo u tom međuperiodu, možda se i mučio, više nije toliko bitno, ali budući da je u tako ranom životnom dobu preturio gomilu stvari preko glave, što teških, što blistavih, da se na pragu tinejdžerskih dana odlučio na ogroman korak kakvo je, uslovno rečeno, penzionisanje svakako bilo.

Stvarno je prošao svašta i žalosno je što barem taj odabrani život nije uspeo da proživi kako treba tj. koliko treba.

Zvao se Marko Ratić i rođen je na današnji dan 1975. godine.

Izvor: Facebook/Gromade filmske

Tragična životna priča mađarskog ginekologa koji je izmislio pranje ruku

66 Shares
Share via
Copy link