Uncategorized

Marko Grk – fotografski talenat kakav se retko sreće

Fotograf Marko Grk u svetu fotografije nije dugo, ali njegov rad i talenat oduševljavaju sve veći broj ljudi. Ovim poslom bavi se amaterski, a stalnu inspiraciju pronalazi u ljubavi i lepim stvarima koje su, kako kaže, svuda oko nas. Ovaj mladić rođen je u Mostaru, odrastao u Valjevu, a trenutno živi u Novom Sadu gde je apsolvent na Fakultetu Theničkih nauka, na odseku za Grafičko inženjerstvo i dizajn.

marko_grk_fotograf_novisad

Kada je fotografija počela da te interesuje?

Prva ozbiljnija interesovanja za fotografiju sam imao na fakultetu u okviru predmeta “fotografija”. Tu sam se upoznao sa osnovama fotografije, vrstama, tehničkim svojstvima fotoaparata i slično. Pošto tada nisam imao odgovarajuću opremu, nisam mogao svo to znanje da primenim. Godinu dana kasnije, kupio sam svoj prvi DSLR fotoaparat i tada sam počeo malo ozbiljnije da se interesujem za ovu vrstu umetnosti.

marko_grk_fotograf_novisad

Kako si naučio osnovne stvari o fotografiji?

Uz pomoć interneta sam naučio mnoge stvari, čitao sam dosta, pratio interesantne youtube kanale, savete nekih neverovatnih fotografa, prolazio tutorijale i preporuke za početnike i slično. Trudio sam se na početku da se što bolje upoznam sa aparatom, jer kao i u svemu drugom, mora se dobro poznavati alat da bi znao kako da ga upotrebiš. Čitao sam dosta i o osnovnim pojmovima u fotografiji, kompoziciji, svetlu. Mnogi početnici to zanemaruju, ali to jednostavno morate znati.

marko_grk_fotograf_novisad

Šta najviše voliš da fotografišeš?

Fokusiran sam na pejzažnu fotografiju, prirodne lepote, grad i njegovu arhitekturu. Takođe mnogo volim i crno-belu fotografiju zbog svoje jednostavnosti i jakog utiska koji ostavlja. Volim da stvari pored kojih svakodnevno prolazimo ne obraćajući posebnu pažnju, zabeležim i podsetim sugrađane na to koliko smo zapravo srećni što živimo tu gde živimo. A naš Novi Sad je prilično zahvalan kad je tako nešto u pitanju.

Može li se od fotografije živeti u Srbiji?

U našem narodu raširena je „bolest izgovora“ – svi kukaju na državu, žale se na stanje u ekonomiji, kulturi itd, krive druge što nemaju posla umesto da zapnu iz sve snage i posvete se poslu koji najviše vole. Kad je moj posao u pitanju, stanje je mnogo teže nego u razvijenim zemljama, ali moraš biti jako dobar u svom poslu da bi imao pravo da se na nešto eventualno žališ. Nije dovoljno samo mnogo raditi – morate pametno raditi. Pratim trendove, i bez obzira što su danas sa ajfonom u džepu svi fotografi, ljudi znaju da prepoznaju dobru fotku. Radim fotke muzičarima, firmama, radio sam jedno vreme dosta i po klubovima, slikao krštenja, proslave. Treba se oprobati u raznim vodama da bi naučio da plivaš, pronalaziti neke nove teritorije. Vrlo često se jave neke devojke koje bi da profi fotkama upotpune Fejs ili Instagram profil. Važno je pratiti trendove i prilagođavati se. Fotograjija je kreativan posao, i kao što je lepota sama sebi izgovor, tako je svaki kreativan posao sam sebi svrha. Ako ipak postignete i to da na kraju meseca uspete i da podmirite sve račune, pobedili ste.

marko_grk_fotograf_novisad

Koliko je Novi Sad inspirativan za fotografe?

Šta mogu reći o našem prelepom gradu, a da to nisam već rekao kroz svoje fotke. Neka one govore umesto mene

 

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

komentar

Klikni da objaviš komentar

547 Shares
547 Shares
Share via
Copy link