Beograd Magazin

Baka iz Beograda pliva, trči, vesla, skija, vozi rolere i jedna je od najpametnijih Srpkinja

Mara Čabrić privukla je medijsku pažnju time što je dobitnik više od 50 medalja u veslanju u skifu – čamcu za samo jednu osobu, u kategoriji žena veterana. U svojoj 76. godini i dalje trči, pliva, vozi rolere i šampionka je u veslanju.

Kao matematičar i vrhunski stručnjak za informacione tehnologije, začetnica je informatike u Jugoslaviji. Član je Mense, sa koeficijentom inteligencije (IQ) većim od 156. Naučila je nekoliko hiljada ljudi da koriste kompjuter.

U današnjoj emisiji Mire Adanje Polak posvećenoj Mari Čabrić mogli ste da saznate više o njenim korenima, načinu vaspitanja, pogledima na svet, odrastanju i iskustvima koje je kao dete sagledala drugačije od mnogih.

Kao ćerka Miše Levija, delegata u Ujedinjenim nacijama, koji i otvara prvu ambasadu Jugoslavije u Japanu, upoznaje rano različite kulture i običaje. Od majke Švajcarkinje, od ranog detinjstva uči se redu i radu što prenosi na sve aktivnosti u svom životu.

Ukoliko nešto želite dovoljno snažno i posedujete snnu volju, prepreke praktično ne postoje. Ova baka iz Beograda je živi dokaz te tvrdnje. Ona pliva, trči, vesla, skija, vozi rolere, a osim toga govori i nekoliko jezika, članica je Mense i jedna je od najpametnijih Beograđanki. Uz to je i diplomirani matematičar i specijalista za informacione tehnologije.

Danas je penzionerka i višestruka državna šampionka u veslanju u veteranskoj kategoriji.

Mnogi smatraju  da je ova žena pravo čudo u Srbiji jer se njene vršnjakinje žale na bolove, a da se ona oseća kao devojčica, Mara odgovara da zdravlje dolazi iz glave.

„U stvari mi je jako žao što sam ja ovakav izuzetak za moju generaciju. To je tužno. Sport je divna stvar, ja uživam u sportu i čudi me zašto više žena mojih godina ne čine to isto?“, pita se Čabrić i dodaje: „Ne prestajemo da se bavimo sportom zato što starimo, nego starimo zato što prestajemo da se bavimo sportom.“

mara-cabric

Prema njenim rečima, njene vršnjakinje se fizički ne osećaju dobro zato što su se zapustile i čovek mora celog života da bude aktivan u svakom smislu. Fizički i mentalno organizam mora da se održava.

Mara Čabrić podelila je iskustvo sa gledaocima o svom veslanju u veteranskoj konkurenciji, jer je jedina žena, o osvajanju medalje i uopšte o bavljenju žena sportom u Srbiji.

Da li vam je dete natprosečno inteligentno, kroz primer male Iranke sa većim IQ od Ajnštajna

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ništa čudno danas. Niste u koraku sa svetom. Sramota. Nemate budućnost.

966 Shares
966 Shares
Share via
Copy link