Magazin Poznati

Bred Pit slavu duguje Mirjani sa Čubure, kod nje je De Niro pio šljivovicu: Holivudski život lepe Beograđanke

mirjana
Mirjana, Travolta, Samuel L. Džekson

Ime Mirjane Van Blarikom poznato je svim filmadžijama u bivšoj Jugoslaviji. Specifična energija, nekonvencionalnost, ali kako sama kaže, i sreća u životu, doprineli su da njen život liči na filmsku priču, ali, ne tipičnu.

U njenom društvu holivudske legende postaju obični ljudi. Mudrošću i posebnom energijom koju poseduje, uspevala je da ih dovede u Jugoslaviju.

Ivan Živković, Mirjanin otac, bio je jedan od autora prvog jugoslovenskog filma „Nevinost bez zaštite“, snimljenog 1942. u Beogradu. Zahvaljujući očevim poznanstvima iz sveta filma Mirjana upoznaje Frica Langa, austrijskog i nemačkog scenaristu i reditelja.

Zahvaljujući njemu upoznaje mnoge američke glumce i glumice i tako postaje glavna spona između FEST-a i Holivuda. Harizmom i lepotom nije se izdvajala od zvezda sa kojima se družila.

Poznanstvima sa ljudima koji su postali legende holivudskog i svetskog filma, pomogla je mnogim ljudima, ali i zemlji u kojoj je rođena. Osamdesetih godina, kada je čuveni FEST bio u krizi, Mirjana je iz Los Anđelesa poslala oko 60 filmova, zbog čega je festival ipak održan.

Zahvaljujući Mirjani, u Beogradu su bili Piter Bogdanović, Robert De Niro, Džek Nikolson, Sem Pekinpo, Frensis Ford Kopola, Sisi Spejsek, Elizabet Tejlor… Mirjanu su često, kako sama kaže, nazivali „holivudska veza“.

Ona je bila i predsednik Udruženja filmskih novinara akreditovanih u Holivudu (Hollywood Foreign Press) koje dodeljuje Zlatni globus.

Po napuštanju ovog udruženja osnovala je Internacionalnu pres akademiju koja dodeljuje nagrade Satelit, Tesla i Meri Pikford, u oblasti filma i televizije.

Zanimljivo je da Mirjana ima ekskluzivno pravo na korišćenje imena slavne glumice nemih filmova Meri Pikford, a pričalo se i da je ona otkrila Breda Pita.

„Nije mi bilo teško, išlo je lako, upravo zbog svih kontakata koje sam u tom trenutku imala“, priča Van Blarikom, koja je u detinjstvu živela u beogradskom naselju Čubura. U istoj toj kući je slavni glumac Robert de Niro, godinama kasnije pio srpsku rakiju.

Izvor: Zadovoljna

Srpkinja ukrala srce čuvenom Betmenu, holivudski zavodnik promenio veru zbog nje (FOTO)

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

40 Shares
Share via
Copy link